latinica  ћирилица
23/12/2023 |  11:30 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Нешић: Шмит може да се бави празницима у Баварској, али не и у Српској

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изјавио је да Кристијан Шмит има демократско и лично право да се бави празницима у Баварској, али да Републици Српској неће одређивати шта ће и како славити, нити кога ће у госте звати.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Оцијенивши да се Шмит понаша као љубоморно дијете које није позвано на рођенданску прославу и убјеђује друге по школи да не иду на њу, Нешић је констатовао да Шмит позивом Брисела да изврши притисак како званичници Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању Дана Републике Српске, испуњава жеље бошњачке политичке елите.

- Република Српска и Србија никада неће окренути леђа једна другој. Дрина није граница, него кичма српског народа - рекао је Нешић Срни.

Он је поручио да Дан Републике Српске 9. јануар није уперен ни против кога, већ дан када се обиљежава одлука Срба да живе своји на своме у БиХ која никоме не припада у потпуности, него је дијеле Бошњаци, Срби и Хрвати подједнако.

- Ми 9. јануара славимо своју кућу и тог дана правилно идентификујемо све насилнике који нам на кућу насрћу и од којих нам се ваља бранити - закључио је Нешић, који је и министар безбједности у Савјету министара.

Шмит је затражио од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да изврши притисак из Брисела на Београд и Подгорицу, како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању Дана Републике Српске.