latinica  ћирилица
24/12/2023 |  11:50 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Шмитов позив Бриселу - очајнички потез

Пријетње Кристијана Шмита су пуцњи у празно, а његов позив Бриселу да утиче на Србију и Црну Гору да забране званичницима да присуствују прослави 9. јануара, Дана Републике, је очајнички потез, поручио је предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је истакао да је Кристијан Шмит изгубио сваки кредибилитет, те да се сада понаша као рањена звијер.

- Његови позиви на санкционисање званичника који буду организовали Дан Републике и присуствовали прослави, те његов очајнички потез да покуша од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља издејствовати утицај и притисак да званичници Србије и Црне Горе не дођу на прославу дана Републике су ствари које су изван сваког здравог разума - оцијенио је Жупљанин.

Према његовим ријечима, како вријеме више пролази и како су све видљивији отпори Републике Српске на мијешање странаца у унутрашње ствари БиХ, посебно у вези са притисцима на Републику Српску, ни Шмит више не зна шта прича.

- Не могу да вјерујем да му већ није постало јасно да су његове пријетње пуцњи у празно и да се у Републици Српској нико тога нити боји, нити ће по томе практично поступати - рекао је Жупљанин Срни.

Он је истакао да се Република Српска спрема да обиљежи свој рођендан на достојанствен, миран, и високопатриотски начин, не провоцирајући никог.

Кристијан Шмит раније је рекао да је прослава 9. јануара као Дана Републике Српске "јасан и директан пропуст у спровођењу одлука Уставног суда БиХ, као и одлука високог представника", те додао да непоштовање одлука Уставног суда представља кривично дјело према Кривичном закону БиХ.

Шмит је затражио од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да изврши притисак из Брисела на Београд и Подгорицу, како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању Дана Републике Српске, 9. јануара.