latinica  ћирилица
27/12/2023 |  08:47 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

Винко Мариновић за РТРС: Борцу дугујем све у каријери (ФОТО)

Легендарни фудбалер Црвене звезде, бањалучког Борца и градишке Козаре, а данас шеф Стручног штаба клуба из Платонове улице, Винко Мариновић на крају полусезоне у Премијер лиги БиХ говорио је за портал Јавног медијског сервиса Српске о досадашњем успјеху његовог клуба у шампионату БиХ, зимским припремама, другом дијелу сезоне, али и другим занимљивим спортским темама.
Винко Мариновић - Фото: Уступљена фотографија
Винко МариновићФото: Уступљена фотографија

РТРС: Борац је јесењи шампион Премијер лиге БиХ. Како оцјењујете урађено у досадашњем дијелу шампионата?

Мариновић: Први дио полусезоне смо завршили заиста са једним добрим резултатом. Сигурно да можемо бити изузетно задовољни. Није било лако из разлога што смо прије тога сезону завршили на другој позицији. Клуб је одлучио да идемо на један виши ниво. Дакле, требало је све радити изнова. Довели смо 18-19 нових играча и сигурно да је то био велики изазов, како за нас у стручном штабу, тако и у цијелом клубу. Кроз тај први дио сезоне и наступ у Европи, хватали смо један ритам који је заиста био добар, а поготово ме радује што је све изгледало много боље како је првенство одмицало. На зимску паузу отишли смо са једном предношћу, међутим то ништа не значи. Слиједи нам поново велика битка на прољеће и најбитније је да се добро и квалитетно припремимо.

РТРС: На реду је мања пауза пред почетак зимских припрема и наставка другог дијела сезоне. Какви су планови за припреме? Планирате ли неке пријатељске мечеве и ко би могли бити потенцијални противници?

Мариновић: Оно што је најважније јесте да се у наредном периоду сви добро одморимо, да играчи вријеме проведу са најмилијима, да се освјеже и поново дођемо са једним новим мотивом. Потребно је што квалитетније одрадити зимске припреме. Све већ сада имамо договорено. Први дио ћемо одрадити овдје, у другом дијелу припрема путујемо у Анталију и онда након тога нам слиједи прва утакмица у Купу у наставак првенства. Немамо пуно времена. Што се утакмица тиче, и ту имамо све издоговарано, очекују нас још потврде противника али све у свему, надам се да ћемо припреме одрадити квалитетно. Морам истаћи карактерне особине моје екипе, које су биле веома видљиве, и такав приступ очекујем и у прољећном дијелу шампионата, јер сасвим је сигурно да ће он бити много тежи и захтјевнији. Требаће нам доста рада, труда, знања и залагања да би овај резултат потврдили али оно што је битно јесте да неће доћи до опуштања.

РТРС: Када су у питању појачања за наставак сезоне, на којим позицијама су Борцу потребна и који су планови у том смислу? На који начин ћете скаутирати евентуална појачања? Да ли ће то бити играчи из Премијер лиге БиХ или пак из иностранства?

Мариновић: Напоменуо сам да смо добар дио посла око појачања завршили на почетку првенства, када смо довели 18-19 имена и самим тим већину посла урадили и у вези прољећног дијела такмичења, када је у питању играчки кадар. Задовољни смо са играчима који су до сада дошли. Што се тиче нових појачања, видјећемо још. Ако нам се укаже неко на позицијама које нам буду потребне, а да нам може донијети једну јачину, чврстину, свјежину и компактност, онда ћемо таквог фудбалера и ангажовати.

Винко Мариновић (Фото: ФК Борац)

РТРС: Поред Борца, у Премијер лиги БиХ тренирали сте и Сарајево и Зрињски. Клуб из Мостара је ове сезоне направио искорак и пласирао се у групну фазу Лиге конференција. Шта је потребно Борцу да би направио већи резултат од пласмана у прво или друго претколо неког од три такмичења у Европи?

Мариновић: Што се Зрињског тиче, сигурно да врло добро знам на који начин тај клуб ради и функционише. Ја сам тамо радио и познајем прилике. Није ми изненађење успјех овог клуба у Европи. Зрињски већ дуго година ради квалитетно. Мислим да је екипи потребно да из године у годину има континуитет добрих игара и наступа у Европи али и стабилан играчки кадар, како би се направила основа за веће успјехе. На основу тога долазите у ситуацију да се борите за бољи резултат у европским такмичењима. Много је тешко у Европи проћи та прва преткола али јако је важно да остварите шампионску титулу у својој лиги, јер са те позиције много дуже можете да опстанете у Европи. Зрињски је направио искорак и увјерили смо се да и екипе из наше лиге могу да буду конкурентне бар у Лиги конференција, иако су сва такмичења на Старом континенту веома изазовна.

Винко Мариновић (Уступљена фотографија)

РТРС: Фудбалски савези БиХ и Српске у посљедњих неколико година много улажу у инфранструктуру стадиона, побољшавају услове тренирања и одигравања утакмица. Колико је са гледишта Ваше струке то важно за напредак најважније споредне ствари на свијету и како оцјењујете протекли период у том смислу?

Мариновић: Са мог становишта то много значи. Вицо Зељковић, предсједник Фудбалског савеза БиХ све је покренуо и мислим да је то једна велика ствар за фудбал код нас. Нови терени дају једну нову димензију фудбалској игри јер без развоја и побољшања истих, ми не можемо гледати према напријед. Играти на обновљеним и старим теренима, заиста је велика разлика. Све је брже и квалитетније и сигурно да и ми добијамо на квалитету рада.

РТРС: Тренутно сте шеф струке Фудбалског клуба Борац. Остаје ли жал што за неколико сезона у овом клубу нисте никако заиграли на Градском стадиону у Бањалуци, из добро познатих разлога?

Мариновић: Сигурно. Као играч у Борцу сам одиграо преко стотину утакмица али ето нисам имао прилику да играм на Градском стадиону, с обзиром да смо у то вријеме домаћини били у Србији, играли смо тамо. Тако да остаје жал. Али као тренер Борца, и у првом али и у садашњем мандату имам један други осјећај, много одговорнији и велика ми је част што могу добре резултате направити као тренер клуба из Платонове улице.

РТРС: Период наступа у Црвеној звезди круна је Ваше каријере. Носили сте капитенску траку клуба из Љутице Богдана и постигли много голова из слободних удараца. Које моменте из тог дијела каријере оцјењујете као најдраже? Имате ли најдражу утакмицу и гол?

Мариновић: Прије свега сам захвалан бањалучком Борцу што сам имао част и привилегију да наступам за овај клуб, преко којег сам касније крчио пут за све успјехе у мојој каријери и остварио афирмацију. Прелазак у Црвену звезду сматрам свакако круном каријере. Захваљујући раду, труду и одрицању у Звезди сам дошао и до капитенске траке. У животу имате много жеља, а једна од мени највећих је била да заиграм за клуб из Београда, и са те стране сам изузетно остварен и срећан. Гол који сам постигао против Хартса сматрам најдражим јер смо послије те побједе и проласка првог кола имали оне чувене мечеве против Кајзерслаутерна и Барселоне, тако да смо остали упамћени по томе. Издвојио бих и гол у Мецу, у тадашњем такмичењу Купа купова, гдје смо исто тако прошли једну захтјевну и квалитетну екипу. Оно за чиме једино остаје жал, иако сам играо одбрану, јесте да постигнем гол против Партизана у "вјечитом дербију", што се нажалост није догодило. Углавном могу бити презадовољан оствареним.

РТРС: У јуну наредне године игра се Европско фудбалско првенство у Њемачкој. Србија и Хрватска су се пласирале на шампионат, док ће БиХ играти бараж. Која су Ваша очекивања од ове три репрезентације и уопште од турнира?

Мариновић: Што се тиче Србије и Хрватске, очекивања од тих селекција су увијек велика, поготово од "ватрених" јер су они направили велике успјехе у протеклом периоду. Пред собом сада имају још већи изазов јер је много теже потврдити резултат, а имали су и неке проблеме кроз квалификације за Евро. Када дође на ред турнирски систем такмичења, најважније је да играчи у репрезентацијама које наступају буду здрави и у форми, тако да очекујем што боље партије и Србије и Хрватске, да прођу први круг, а онда у другом зависи све од много фактора. Када је у питању репрезентација БиХ, евидентно је да је у посљедњим квалификацијама имала доста проблема. Изостао је резултат али остао је бараж против Украјине. Оно што је јако битно јесте да се оба меча играју на домаћем терену, што може бити предност и уз велику жељу и мотив могуће је доста тога урадити. Биће тешко али вјерујем да ће екипа Саве Милошевића дати свој максимум да се пласира у Њемачку.

Разговарао: Срђан Јањић