latinica  ћирилица
27/12/2023 |  21:43 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Додик: Српска ће прогласити независност ако Шмит наметне закон о имовини (ВИДЕО)

Уколико нелегални Кристијан Шмит покуша да наметне закон о имовини, Република Српска ће одмах прогласити независност, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у емисији Телеринг.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је поручио да Република Српска неће бити неспремна, већ ће одмах прогласити независност и то без иједног испаљеног метка.

- Ми смо данас имали велики припремни састанак за једну такву ситуацију - рекао је Додик.

Он је навео да има информацију да ће Шмит наметнути закон у јануару.

- Уколико он каже било ког дана у пет сати поподне, нек рачуна да смо ми у 11 одржали Скупштину и прогласили независност. И то значи независност у свему - нови финансијски систем и територија под контролом Српске. Нећемо спречавати пролазе и кретње - истакао је предсједник Српске.

Додик је рекао да Република Српска нема намјеру да прави кинески зид, "ни тешке граничне прелазе са ФБиХ, осим ако буде приморана".

- Не очекујемо да ће се неко из ФБиХ охрабрити да нападне Републику Српску. И у таквим околностима ми ћемо процијенити на који начин ћемо дјеловати. Од ЕУФОР-а очекујем да стане на међуентитетску линију и спријече додир - рекао је он.

Додик је додао да ће "Американци бити бијесни и да ће покушати да траже интервенције", али да вјерује да пријатељи Српске то неће дозволити.

- На располагању сам и локалном и међународном правосуђу јер мислим да смо у праву - истакао је Додик.

Одговарајући на питање да ли ће то довести до његове смјене, Додик је рекао да ће наставити да буде предсједник Републике Српске и да га ни Американци ни Шмит не могу смијенити.

- Мене /амерички амбасадор Мајкл/ Марфи не интересује. Њих боли кад не интересује. У Сарајеву други амбасадори западних земаља не могу да га виде и сви су разочарани. Мало је оно што сам ја рекао о њему, шта сам ја слушао шта они говоре о њему - "ово што ради овај Шмит, он сам ради зато што слуша тог Марфија". Због тога и због њиховог хира, јел треба да изгубим и народ и земљу? Нећу изгубити ни народ ни земљу и немам потребу да објашњавам било коме ту причу - поручио је Додик.

Додик је истакао да на мјесто предсједника Републике није изабран да би уживао у комодитету, нити да буде препаднут, него да српском народу каже да је питање имовине Српске круцијално за опстанак.

- Ми знамо да је тај лажни Шмит ходао по европским земљама, у некима је добио сагласност, а у некима није, да наметне закон о имовини. Речено му је "немој сад до Нове године зато што имамо Европски савјет, немој да правимо ту атмосферу па ћемо то рехабилитовати послије католичког Божића" - навео је Додик.

Поручио је да са политичке сцене неће отићи као издајник или неко ко се препао.

- Ако је цијена мога ангажмана то да платим на овај или онај начин лично - платићу. Али је за мене примарно да народ овдје разумије, да овдје опстане, да има Републику Српску. Ако нам нисте дали Уставом наша права, онда је једини начин да се изборимо на свој начин - рекао је Додик и додао да је већина људи свјесна да губитак имовине значи губитак државе.

Предсједник Српске је истакао да грађани не желе губитак Републике Српске и да би 80 одсто њих гласало за независну Српску.