latinica  ћирилица
28/12/2023 |  11:41 | Аутор: СРНА

Ивановић: Подршка обољелима пресудна - опоравили се и они са малим шансама

Из београдског удружења "Леука", које помаже обољелима од акутне леукемије, указали су да је веома важно што је Република Српска покренула акцију за оснивање регистра давалаца матичних ћелија и истакли да је подршка обољелима пресудна.
"С љубављу храбрим срцима" - Фото: РТРС
"С љубављу храбрим срцима"Фото: РТРС

Зато је, кажу у "Леуци", потребно што боље информисати јавност о томе шта значи бити давалац.

Оперативни директор удружења "Леука" Јелена Ивановић изјавила је Срни да упис у регистар подразумијева попуњавање само једног формулара и давање једне епрувете крви као за обичну крвну слику, што је потпуно безболно и нема никаквог ризика по здравље.

- Вjероватноћа да будете подударни са неким је изузетно мала. Много је већа вjероватноћа да ће вама требати давалац матичних ћелија него да ћете ви бити давалац. То су оне основне информације - истакла је Ивановићева.

Она је навела да неколико чланова "Леуке" из Републике Српске нажалост више није живо, јер нису имали даваоца.

- Посљедице које је то оставило на породице су јако велике, али, с друге стране, сваки пут када одем у Републику Српску видим се са људима који су прошли кроз трансплантацију и који су данас добро и то је заиста нешто посебно - рекла је Ивановићева.

Она је напоменула да је "Леука" једном обољелом из Републике Српске двије године обезбјеђивала крв и тромбоците, а да се при том нису упознали.

- А двије године касније, када смо отишли у Сарајево на акцију давања крви, упознали смо и њега и цијелу његову породицу и то је нешто што вас чини радосним - рекла је Ивановићева.

Она је навела да се на годишњем нивоу у Србији региструје неколико стотина људи којима се дијагностикује акутна леукемија, апластична анемија или сличне болести гдје су неопходне трансплантације.

- Постоје људи за које се каже да су се јавили у посљедњем тренутку и они који су се јавили на вријеме. Међутим, те почетне прогнозе не значе ништа. Кроз рад удружења примјетили смо да су они који су имали веома мале шансе у почетку у већем броју преживјели и опоравили се у потпуности, захваљујући великој подршци породице, пријатеља, колега са посла. Подршка је од пресудног значаја -  нагласила је она.

Ивановићева је указала да је лијечење обољелих дуготрајно, те да пацијенти из Републике Српске који се лијече у Србији у паузама често одлазе кући, што може да им угрози живот.

- Веома често су им потребни тромбоцити. Дешавало се да људи који су били изузетно стабилно дођу у стање животне угрожености. Бањалука је прије двије и по године добила сеператоре за издвајање тромбоцита и само захваљујући људима у трансфузији и неким добрим људима који су се одазвали да обезбиједимо тромбоците, тих неколико особа је живо стигло до Београда, до Клиничког центра и наставило лијечење - рекла је она.

Ивановићева је додала да све обољеле из Републике Српске гледа као чланове своје породице и да је план да се један огранак "Леуке" оснује и у Републици Српској и истовремено апеловала да се не забораве они којима је леукемија однијела најмилије и оставила трајне ожиљке.

Четрнаесто донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика биће одржано у Бањалуци с циљем прикупљања средстава за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија.

Донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" почеће у 19.30 часова у Административном центру Владе Српске, најављено је из Кабинета предсједника Српске.

Оснивањем лабораторије при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, те успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија, грађанима Српске који су обољели од болести које угрожавају живот као што су леукемија, апластична анемија, имуне дефицијенције и урођени поремећаји метаболизма, биће омогућено да се претраживањем база властитог и свјетског регистра пронађу несродни даваоци подударни са примаоцем.