latinica  ћирилица
28/12/2023 |  22:46 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Стевандић: Убрзане процедуре могу спасити многе животе (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да многи животи у Српској могу да буду спасени уколико се убрзају процедуре у вези са успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је на донаторској вечери "С љубављу храбрим срцима" у Бањалуци рекао да они који се баве баве медицином знају гдје су уска грла, додајући да је у посљедњих неколико година у Српској 146 особа обољело од акутне и других врста леукемија и они су углавном лијечени у Клиничком центру Србије и Војно-медицинској академији, Клиничком центру у Љубљани и дио на клиници у Бечу.

- Сигурно је да смо раније имали могућност да урадимо ХЛА типизацију и да нађемо погодне особе, гдје смо се углавном орјентисали на породице. Чињеница је да ако данас имате два милиона података да ћете наћи погодну особу и брже приступити трансплантацији након хемотерапије - рекао је Стевандић и додао да многи животи могу да буду спасени ако се те процедуре убрзају.

Захваливши се на помоћи предсједнику Србије Александу Вучићу, Стевандић је рекао да би средства требало уложити и у технолошки процес како би у Српској почеле да се обављају трансплантације матичних ћелија.