latinica  ћирилица
03/01/2024 |  16:35 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Додик: Српска ће донијети свој изборни закон и вратити надлежност (ВИДЕО)

Предсједник Српске Милорад Додик је рекао да ће Република Српска креирати нови изборни закон који ће бити у складу са Уставом БиХ и Српске.
Конференција за новинаре, Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Конференција за новинаре, Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Српска ће донијети свој изборни закон, који предвиђа уставно позиционирање Српске и који ће предвидјети да изборна комисија Српске проводи општинске и републичке изборе. Вратићемо надлежност која нам припада - поручио је Додик након састанка са предсједницима коалиционих странака и шефовима посланичких клубова у Народној скупштини Републике Српске.

Навео је да ће тај закон бити представљен и опозицији у НСРС.

Додик је рекао да ће ово законско рјешење бити упућено по хитном поступку у Народну скупштину Републике Српске.

Додик је истакао да је неприхватљиво живјети у земљи гдје неко намеће изборна правила, која иначе договарају политички субјекти.

- Нећемо задирати у избор Предсједништва и посланика за ПД ПС БиХ. То ће и даље спроводити ЦИК - навео је Додик.

Додик је рекао да је нарушен однос Српске и нивоа власти на новоу БиХ захваљујиући Кристијану Шмиту.

- ЦИК БиХ је раније потпуно неуставно преузео одређене ингеренције над провођењем избора, а које припадају Републици Српској. Сматрамо да је питање Изборног закона једно од најважнијих питања и да доношење тог закона мора бити резултат договора унутрашњих политичких фактора - рекао је Додик.

 Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да ће у понедјељак, 8. јануара, бити одржан састанак са представницима свих политичких странака које имају народне посланике, а тема ће бити изборни закон Српске.

Када је ријеч о доношењу Изборног закона Републике Српске, Стевандић је нагласио да је он утемељен у Уставу Републике Српске и БиХ и да нема правних проблема да би био донесен, те да неће бити предмет неког великог спорења.

- Битно је да смо се договорили да позовем све представнике свих политичких партија, и у власти и опозиције, које имају посланике у Народној скупштини Републике Српске да 8. јануара сједнемо око тога, много прије него би се закон доносио, да поразговарамо о тој теми - рекао је новинарима Стевандић, који је и лидер Уједињене Српске.

Лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић изјавио је да се Српска бори за законитост и уставност, јер је Изборни закон, након Устава, најважнији акт.

- Ако томе додамо и причу о имовини, на коју се атакује, сигурно је да политички актери из Републике Српске сасвим нормално реагују на укупна дешавања у БиХ - рекао је Чубриловић.

Он је истакао да се мора заштитити оно што припада Републици Српској.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац истакао је да Република Српска у ову годину улази с циљем одбране својих надлежности у оквиру државне заједнице БиХ, а све у складу са Уставом и Дејтонским мировним споразумом.

- У складу са Уставом државне заједнице БиХ и Дејтонским споразумом, Српска ће у Народној скупштини усвојити свој изборни закон којим ће бити регулисано спровођење избора у Српској што је у складу са Уставом - рекао је Бањац.

 

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић поручио је да ће свако дјеловање представника власти Републике Српске бити усмјерено на заштиту уставом утврђеног поретка БиХ, који произилази из Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума, па тако и када је ријеч о доношењу изборног закона Републике Српске.

- Сматрамо да је то најбољи начин да се на овим просторима обезбиједе трајни стабилност и мир, а не да БиХ живи на принципима жеља оних који имају скривене намјере које су штетне по све људе у БиХ - рекао је Ђокић.

Разговарано је и о апелационом одјељењу Суда БиХ и још једном поновљено да би његово сједиште требало да буде у Бањалуци.