latinica  ћирилица
05/01/2024 |  15:08 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Пореска управа: Системи функционални и раде пуним капацитетом

Након што су поједини медији објавили да су хакери "упали" у Пореску управу Српске и да продају податке на "црном тржишту", из ове институције су саопштили за РТРС да такву информацију немају и да су сви системи технички заштићени и раде функционално.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Навели су да су сви подаци који се односе на Фонд здравственог осигурања, а са којим Пореска управа има размјену података у складу са законом, тренутно под пажљивом провјером.

- Имена корисника која су повезана с Фондом здравственог осигурања идентификована су као потенцијални извор проблема. Како бисмо заштитили интегритет наших система, одмах смо суспендовали све конекције са Фондом и блокирали приступ свим корисницима система до даљењег - навели су из Пореске управе.

Истакли су да ова мјера има за циљ осигурати да ниједан неовлашћени приступ или злоупотреба информација не угрози безбједност података.

- Наш тим стручњака активно прати ситуацију, проводи истрагу и реагује промптно како би се обезбједила заштита свих података и система Пореске управе. Желимо нагласити да су сви системи Пореске управе функционални, и раде пуним капацитетом и да смо озбиљно посвећени очувању повјерења јавности и транспарентности у раду Пореске управе - истиче се.

Додали су да ће наставити сарађивати са релевантним органима и пружати додатне информације како би јавност била потпуно информисана о свим аспектима актуелних безбједносних инцидената.