latinica  ћирилица
08/01/2024 |  16:24 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије: Не тражимо од других да се одрекну себе, само хоћемо да задржимо оно што је наше (ВИДЕО)

Не тражимо од других да се одрекну себе и онога што је њихово, али оно што је наше, у сваком смислу те ријечи, имамо право и хоћемо да задржимо, умножавајући га, рекао је Његова светост патријарх српски Порфирије на свечаној академији у Бањалуци поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

Патријарх је рекао да "данас и сутра славимо Светог Стефана, који најбоље потврђује суштину нашег опредјељења за мир".

- Ми ни до кога не тражимо да слави како мисли да треба да слави, ми никоме, ако смо Христови, православни и своји, нећемо и не смијемо наметати свој модел живота, али у исто вријеме ни по коју цијену и ни на који начин не можемо се одрећи своје славе, јер би то значило да се одричемо своје вјере, себе, онога што је наше по правди људској и Божијој - поручио је патријарх.

Он је поздравио присутне традиционалним поздравом "Мир Божији, Христос се роди".

- Нека је срећна и благословена слава и рођендан Републике Српске и у то име поздрављам вас важећим духовним поздравом Мир Божији, Христос се роди. Мир Божији је оно за чим чезне сваки човјек, а ми добро знамо да је мир и мир Божији оно за чим чезне наш народ. Овај поздрав пројављује наше суштинско опредјељење, а то је да смо опредијељени за Христа, истину Божију, правду и љубав његову, да смо читавим својим бићем одувијек опредијељен за суштински мир  - рекао је Његова светост патријарх српски Порфирије на свечаној академији.

Патријарх Порфирије је истакао да је мир са сваким човјеком, свим људима и народима могућ само кроз мир са Богом.

- Ако не чезнемо и не настојимо да остваримо мир са другима и другачијима, онда то открива да нисмо у сагласју и миру с Богом - рекао је патријарх.

Он је нагласио да морамо да будемо у миру са собом и између себе.