latinica  ћирилица
09/01/2024 |  09:38 ⇒ 11:20 | Аутор: РТРС

Хеликоптерски сервис Републике Српске увијек у служби грађана (ВИДЕО)

Хеликоптерски сервис Републике Српске увијек је био и биће у служби њених грађана, истакао је Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса Српске, гостујући у нашем Отвореном програму "Симбол слободе".
Славица Зељковић и Бобан Кустурић - Фото: РТРС
Славица Зељковић и Бобан КустурићФото: РТРС

Од оснивања 2008. године, на иницијативу бивших војних пилота и уз подршку Владе, Хеликоптерски сервис Републике Српске у служби је грађана. За 16 година забиљежили су хиљаде прелета. Помагали у сњежним падавинама, поплавама и пожарима, али и спасили бројне животе приликом медицинског транспорта пацијената.

- Десетине хиљада летова имали смо од те 2008. године. Кренули смо скромно са једним хеликоптером. Од 2014. године имали смо преко 500 медицинских евакуација. Неријетко имамо и позиве из ФБиХ, и кад год можемо ту смо. У сваком тренутку имамо дежурног пилота, доктора, и у сваком тренутку за 10-15 минута можемо да полетимо - поручио је Кустурић.

Докторка Славица Зељковић каже да је 2014. године започета идеја о ваздушно-медицинском транспорту.

- Оно што је важно, јесте да имамо добре инфомарције о пацијенту, шта можемо очекивати од евентуалних компликација. Многима од њих то је била једина шанса да наставе живот, а ми смо поносни на то што су многи од њих и данас са нама. За све ово вријеме нисмо имали ванредних слетања - каже Зељковић.