latinica  ћирилица
09/01/2024 |  10:22 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Поводом 9. јануара положени вијенци на Спомен-гробљу Нови Зејтинлик (ФОТО/ВИДЕО)

На војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу данас су положени вијенци поводом 9. јануара Дана Републике Српске.
Положени вијенци на Спомен-гробљу Нови Зејтинлик - Фото: РТРС
Положени вијенци на Спомен-гробљу Нови ЗејтинликФото: РТРС

Вијенце су положили изасланици предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва, министра рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, посланици у Народне скупштине Републике Српске и ПС БиХ, званичници општина и Града Источно Сарајево, представници борачке организације и други.

На гробљу Нови Зејтинлик сахрањено 949 бораца Сарајевског корпуса ВРС.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је новинарима на Новом Зејтинлику да са великим поносом може рећи да је данас рођендан Републике Српске и да се на овом мјесту сви присјећају људи који почивају овдје и свих осталих у Републици Српској који су дали животе као ствараоци Српске.

- Република Српска је одбрањена борбом, крвљу наших најбољих синова и она је оно чему смо тежили четири године рата и сада имамо могућност да у њој уживамо у миру - истакао је Егић.

Изасланик предсједника Републике Српске Урош Бјелица рекао је да је одата почаст борцима који су своје животе уклесали за одбрану Републике Српске.

Према његовим ријечима, млади људи нису доживјели рат али Српску морају да бране знањем, чему треба да теже.

- Надам се да ће сљедеће године у овом периоду бити више младих људи приликом обиљежавања Дана Републике на Новом Зејтинлику - рекао је Бјелица.

Предсједник Борачке организације Сарајевско-романијске регије Горан Шеховац рекао је да је Нови Зејтинлик једно од најсветијих мјеста и највећих војничких светиња са ове стране Дрине.

Он је нагласио да на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу почивају борци који су два пута сахрањивани - први пут на својим гробљима у подручјима која су у рату одбранили, а по Дејтону њихови посмртни остаци пренесени на Соколац.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић каже да је 32 године од постојања Републике Српске прилика да се грађани, саборци и представници Српске, поклоне сјенима 949 војника Војске Републике Српске на најсветијем мјесту у Српској Новом Зејтинлику.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је, честитајући свим грађанима Српске Дан Републике и крсну славу Светог архиђакона Стефана, рекао да је веома значајно да се баш на Новом Зејтинлику данас одржава дио сјећања на српске борце у мјесту гдје се више од 30 година гају култура сјећања, од дана првог погинулог борца у минулом рату до обезбјеђења мјеста за пренос посмртних остатака српских бораца након Дејтона, гдје могу у миру да почивају.