latinica  ћирилица
09/01/2024 |  10:38 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Ковачевић: 9. јануар је носиви стуб и темељ идентитета Републике Српске

Савјетник предсједника Републике Српске Радован Ковачевић честитао је грађанима Републике Српске Дан Републике и захвалио свим грађанима Србије који су ових дана заједно са грађанима Српске, који шаљу поруке подршке, честитају и заједно славе чињеницу да Република Српска постоји, да је настала 9. јануара 1992. године, прије било каквих сукоба у БиХ.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је напоменуо да је Република Српска настала у миру, нападнута је у рату, а одбранила се и у Дејтону 1995. године и у Паризу коначно добила свој међународну верификацију и признање.

Истакао је да је 9. јануар носиви стуб идентитета Републике Српске и да је то разлог што бројни злобници атакују на 9. јануар.

- Желе на сваки могући начин да оспоре и сруше 9. јануар, јер знају да рушећи 9. јануар руше чињеницу да је Српска настала вољом народа прије рата, да се у народу бранила и одбранила и да је у Дејтону добила међународу верификацију и признање - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, најбитније је да грађани и народ Републике Српске својом вољом славе свој Дан Републике, да је 9. јануар убједљиво најзначајнији празник за све грађане Српске.

- Ове године га славимо поносније него икада раније. Било какви авиони, било какве пријетње, било какве санкције не могу да сломе љубав народа за своју Републику - поручио је Ковачевић.

Поводом саопштења америчке Амбасаде у БиХ да САД прелетима авиона показују посвећеност територијалном интегритету БиХ, како су навели, "у јеку антидејтонских активности", Ковачевић је рекао да једини који на било који начин угрожава интегритет и суверенитет БиХ је управо Амбасада САД у Сарајеву.

Он је навео да један амбасадор, који је потпуно острашћен и ни на који начин не репрезентује политику једне моћне свјетске силе каква је САД, подржава искључиво једну страну и подржава једног илегалца, самозванца који покушава лажно да се представи као високи представник у БиХ, иако то дефинитивно није.

- На који начин причати уопште о суверенитету БиХ када вам у земљу један дан ушета странац којег нико није звао, ни именовао, нико му није дао никакав мандат и он буде тај који се постави изнад институција, изнад парламената, влада, жели да доноси, односно намеће законе и да он спроводи своју вољу као да је, не дај Боже, некакав монарх у БиХ? - упитао је Ковачевић.

Он је рекао да они који то подржавају немају апсолутно ни на шта да се позову да би говорили о суверенитету и интегритету БиХ.

Ковачевић је истакао да Српска и њено руководство на челу са предсједником Милорадом Додиком ни на који начин не руше Дејтонски споразум, Устав БиХ, нити уставни поредак, него их штите.

- Република Српска са својим руководством, које има легитимитет на основу изражене воље народа на слободним и демократским изборима, штити Дејтонски споразум, штити Устав БиХ и штити уставни поредак у БиХ - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, оно што је саставни дио Дејтонског споразума и Устава БиХ, али и уставног поретка јесте Република Српска, која је настала 9. јануара 1992. године.

- И то никакви авиони, никакве пријетње, никакве санкције не могу да оспоре, јер је то историјска чињеница коју овај народ слави и то се показује на сваком кораку Републике Српске - нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да је Републици Српској веома драго што и ове године у прослави Дана Републике, заједно са њом учествује и велика делегација државног руководства Србије и што је предсједник Србије Александар Вучић, који није био у прилици да дође, послао изузетно срдачно писмо и честитке свим грађанима Републике Српске.

- Видјели смо да се честита рођендан Републици Српској и на Кули Београд. Вечерас је завршни чин прославе Дана Републике Српске када ће у 20.00 часова истовремено у свим градовима Српске, али и у Београду бити у истом тренутку организован ватромет као финални чин прославе нашег назначајнијег празника, носивог стуба и темеља идентитета Републике Српске и свих њених грађана - рекао је Ковачевић за телевизију "Пинк".