latinica  ћирилица
09/01/2024 |  11:46 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Српска обиљежава 32. рођендан; Широм Републике свечано (ФОТО)

Република Српска обиљежава Дан Републике - 9. јануар.
Студентски дом, тробојка - Фото: РТРС
Студентски дом, тробојкаФото: РТРС

Широм Српске прославља се 32. рођендан Републике и одаје почаст онима који су је стварали.

У част обиљежавања Дана Републике - 9. јануара и ове године на четвром павиљону Студентског центра "Никола Тесла" Универзитета у Бањалуци истакнута је велика застава Републике Српске.

На мјесном гробљу Липа у Сводни код Новог Града јутрос је у оквиру обиљежавања Дана Републике служен парастос тројици браће Марчета - Душану, Драги и Бори, који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У Спомен-храму на Вучијаку данас је служена литургија, парастос и положени вијенци код спомен-плоче са уклесаним именима 626 погинулих припадника Војске Републике Српске са подручја Прњавора.

У Добоју је данас поводом Дана Републике - 9. јануара служен помен и положени су вијенци код спомен-бисте Споменка Гостића, најмлађег одликованог борца Војске Републике Српске, која се налази у порти Цркве Рођења Пресвете Богородице.

Припадници станице Горске службе спасавања Бијељина су истицањем велике заставе Републике Српске између два солитера, на висини од 28 метара, честитали Српској 32. рођендан.

Фото: Срна

- Република Српска већ више од три деценије гради своју будућност. Тробојка наше домовине, којом се поносимо и дичимо, она је много више од обичне заставе, она је наш симбол преданости и слободе - рекао је Александар Капетина из Тима спасилаца.

Излагањем и дегустацијом 32 торте са мотивима Републике Српске, прављене према цртежима основаца, које су израдили привредници са подручја града Источно Сарајево и из општине Источно Ново Сарајево, обиљежен је 32. рођендан Републике Српске.

Фото: Срна

На Тргу српске војске у Мркоњић Граду служен је парастос за 298 погинулих бораца Војске Републике Српске. Делегације Борачке организације и општине Мркоњић Град, положиле су вијенце на спомен-обиљежје.

Фото: РТРС

У Милићима је служен парастос у Спомен-соби погинулима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, те положено цвијеће на централно спомен-обиљежје.

Милићки свештеник Љубиша Вујичић је у молитвеној литургији истакао да је данас дан сјећања на оне који су мученички страдали за своју вјеру, само због тога што су Срби.

У Модричи је у поводом Дана Републике Српске по седми пут организована трка под називом "Модрича за здравију Српску: 32 километра за 32 године Републике", гдје је двадесетак чланова УГ "Атлетско рекреативног клуба" Модрича и гостију трчало онолико километара колико година прославља Република Српска.

Фото: РТРС

У Братунцу је данас, у оквиру обиљежавања 9. јануара - Дана Републике, одржана свечана академија и положено цвијеће у Спомен-соби настрадалим војницима и цивилима из ове општине у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У програму су наступили Дјечији хор "Лудмер" и Културно-умјетничко друштво "Мост" из овог мјеста, те евоциране успомене на пут настанка, стварања и одбране Републике српског народа у БиХ, односно Републике Српске, која данас слави 32. рођендан.

Предсједник Борачке организације Братунац Зоран Гвозденовић рекао је да је данас велики празник, рођендан Републике Српске, али и дан сјећања на све оне који су уградили своје животе у њене темеље.

Чланови Удружења ветерана "Гарда Пантери" су, поводом крсне славе и Дана Републике Српске, подигли заставу Српске на јарбол висок 25 метара на Пањику изнад Прибоја, у општини Лопаре.

Након подизања заставе, прислужене су свијеће борцима који су дали живот за одбрану Републике Српске, саопштено је из Удружења ветерана "Гарда Пантери".

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.