latinica  ћирилица
09/01/2024 |  12:05 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Срби са Космета положили вијенац и цвијеће на споменик 12 беба

Делегације Срба са Косова и Метохије и Одбора за помоћ Косову и Метохији данас су у Бањалуци, поводом 9. јануара - Дана Републике Српске, положили вијенац и цвијеће на споменик 12 бањалучких беба.
Одбор за помоћ Космету - Фото: РТРС
Одбор за помоћ КосметуФото: РТРС

Вијенац су положили предсједник Српске листе Златан Елек и предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов.

Елек је, уз честитку свим грађанима Српске поводом Дана Републике, рекао новинарима да овај споменик представља опомену да се никада више не смије десити злочин као онај 1992. године када је изгубљено 12 живота због недостатка кисеоника.

- Умало да се оваква судбина деси и нама на Косову и Метохији. Хвала Богу да је преовладао разум и да смо добили кисеоник - подсјетио је Елек.

Он је истакао да би 12 бањалучких беба данас били становници Српске да им није ускраћено право на живот.

Елек је изразио наду да више неће бити таквих дешавања и да ће се живјети у миру и толеранцији.

Арлов је навео да се данас, када се слави 32. рођендан Републике Српске, мора присјетити тек рођених беба које су изгубиле животе непажњом међународне заједнице због тога што им није достављен кисеоник.

- Њихови животи су били кап која је прелила чашу и упозорила српски народ да мора пробити коридор живота и одбранити Српску чији рођендан данас славимо - рекао је Арлов.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.