latinica  ћирилица
09/01/2024 |  12:07 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Бореновић: Српска има пуно право да слави Дан Републике, бесмислени наводи да је неуставан

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да Српска има пуно право да слави Дан Републике и да су бесмислени наводи да је прослава 9. јануара неуставна.
Бранислав Бореновић - Фото: Уступљена фотографија
Бранислав БореновићФото: Уступљена фотографија

- Ово је један дан у Републици Српској који Српска треба да обиљежава. Ми имамо пуно право да славимо Дан Републике како смо то радили сваке претходне године. Данас је рођендан Српске и беспотребно је правити неку врсту тензија, које долазе изван Српске - рекао је Бореновић.

Он је истакао да овај дан народ Републике Српске обиљежава на свечарски начин.

- Иза нас су 32 године од настанка и убијеђен сам да ће бити још много година и вјекова испред Републике Српске - изјавио је новинарима Бореновић након што је присуствовао Светој архијерејској литургији у Храму Христа Спаситеља.

Из Амбасаде САД у БиХ поново су се данас огласили на платформи "Икс", тврдећи да је прослава 9. јануара неуставна, те истакли да су Сједињене Државе дјеловале "како би се позабавиле оваквим антидејтонским акцијама у прошлости и неће оклијевати да то учине поново у будућности".

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.