latinica  ћирилица
09/01/2024 |  12:25 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Највише одликовање Српске премијеру Мађарске Виктору Орбану (ФОТО/ВИДЕО)

Орденом Републике Српске на огрлици, највишим одликовањем Републике Српске одликован је предсједник мађарске Владе Виктор Орбан, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Одликовања - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
ОдликовањаФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је рекао да ће Орден бити уручен лично Орбану у фебруару.

Додик је истакао да му је част што поводом Дана Републике има прилику да говори о одликованим људима, јер то заслужују пажњом према Српској, а међу њима су професор емеритус Ненад Кецмановић и српски академик Матија Бећковић.

У Бањалуци је у току церемонија уручења одликовања заслужних личности и институција који су имали велику улогу у стварању и очувању Српске.

Церемонији у Културном центру Бански двор присуствују премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, као и министри у Влади Српске.

Свечаности присуствују и предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић, министар здравља Србије Даница Грујичић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић.

У Културном центру Бански двор присутни су и српски академик Матија Бећковић, професор емеритус Ненад Кецмановић, свјетски и европски првак у џудоу Немања Мајдов, те остале високе званице из свих сфера друштвеног живота.

Након уручења додјеле одликовања биће одржана сједница Сената.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.