latinica  ћирилица
09/01/2024 |  14:13 | Аутор: РТРС

Грујичић: Српска није случајна држава, она је уточиште многих (ВИДЕО)

Министарка здравља Србије Даница Грујичић изјавила је данас у Бањалуци да јој је изузетна част бити један од одликованих поводом Дана Републике Српске, на дан када се обиљежава демократска воља српског народа да има своју државу на просторима на којима живи.
Даница Грујичић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Даница ГрујичићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Грујичићева је поручила да Република Српска није случајна држава, да је она уточиште многих историјских збијегова српског народа који није имао своју Републику Српску да га заштити.

- Када говоримо о српском народу - говоримо о народу логорашу, којег су комшије окупатори сатјеривали у бодљикаву жицу, а он успио ипак некако голорук да се одбрани - истакла је Грујичићева на церемонији уручења одликовања заслужним институцијама и појединцима поводом Дана Републике, гдје јој је предсједник Српске Милорад Додик уручио Орден заставе са сребрним вијенцем за допринос лијечењу пацијената из Српске, као и због подршке здравственом систему.

Она је нагласила да је Дан Републике - 9. јануар један од бројних значајних датума српског народа, али да су забране и пријетње довеле до тога да је једноставно обиљежавање само по себи постало историјски догађај.

- Неко је помислио да 30.000 људи који су погинули у борби за своју државу, вишеструко потврђену по свим демокрастким стандардима, нема никакав значај за нас, да жртве могу да се погазе одлуком једног чиновника. Неко је помислио да може да забрани прослављање Дана Републике Српске, онда тај неко заиста не зна ко је српски народ - истакла је Грујичићева која се обратила у име свих одликованих.

Грујичићева је нагласила да "господа из Брисела, Вашингтона, а највише Берлина" немају проблем са неким Милорадом, Ненадом, Жељком или Даницом, већ имају спор са свим Милорадима, Ненадима, Жељкама и Даницама све док не признају злочине које су припадници њиховог народа починили српском народу и замоле га за опроштај.

- Због свега овога треба да постоји Република Српска као држава настала од збјегова са Козаре и трактора из Крајине, која свој дан слави онда када се и родила јер нико не бира свој рођендан и никоме се рођендан не оспорава - рекла је Грујичићева и подсјетила да је Српска рођена на данашњи дан 1992. године, прије ратних дејстава и на дан када нико није убијен.

Она је истакла да Република Српска мора да живи да би живио и српски народ слободно, у слози са осталим народима на овим просторима, чију слободу Српска својим постојањем не може да угрожава.

- Живјела Република Српска, живјела Србија! - поручила је Грујичићева.