latinica  ћирилица
09/01/2024 |  14:59 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

У Ослу традиционално прослављен Дан Републике; Истакнута потреба очувања српског идентитета (ФОТО)

Одбор за прославу Дана Републике Српске у Ослу је и ове године традиционално, по једанаести пут, организована прослава Дана Републике.
Прослављен Дан Републике у Ослу - Фото: Уступљена фотографија
Прослављен Дан Републике у ОслуФото: Уступљена фотографија

Уочи св. Архиђакаона Стрефана одржана је мала свечана академија, која је отпочела интонирањем химне Републике Српске, као и химне Републике Србије.

Настављена свечаном бесједом - у којој је посебно истакнута насушна потреба очувања идентитета српске дјеце, која живе у Норвeшкој.

Фото: Уступљена фотографија

Престављен је и рад Српског културног центра Осло. У музичко-поетском програму су учествовали Владимир Пухалац - пијаниста, Саша Димитријевић - новинар, Драган Чикић и Стефан Лазаревић.

Пијаниста је заједно са Сашом Димитријевићем донио фрагмент из програма Српског културног центра "Пјесма међ жицама", јер се на путу за нацистиче логоре у Норвешкој, а и у логорима страдало, али и појало. Присутни су имали јединствену прилику да са клавира чују ноте пјесама Ђурђевдан, Ла Палома, Марширала Краља Петра Гарда, Билећанка и Востани Сербије!

Прослави Дана Републике Српске, уз остале госте, присуствовали су Bjørn Ditlef Nystad, универзитетски професор - историчар и Драган Петровић, амбасадор Републике Србије у Краљевини Норвешкој и представници удружења Срба у Норвешкој.

Након свете литургије 9. јануара 2024. године услиједило је освећење жита и славског колача, те послужење. Представници Одбора и Амбасаде Србије су потом прислужили свијеће и положили цвијеће на централни споменик за 2.368 убијених од стране норвешких и њемачких нациста, током Другог свјетског рата из Краљевине Југославије, од којих су већина били Срби. Споменик се налази у Алеји савезника, на Vestre gravlund Осло.

Фото: Уступљена фотографија