latinica  ћирилица
09/01/2024 |  15:09 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

Додик: Ко је Марфи да говори шта ће овај народ прослављати? (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упитао је данас шта амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи има са обиљежавањем 9. јануара - Дана Републике, поручујући да он није добродошао у Српску.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- То је типично мијешање америчког амбасадора. Шта он има с тим? Ко је он да говори о томе шта ће овај народ прослављати, зар је то улога једног амбасадора? Он је умислио да може да држи прдике о историји, о свему. Он и његова амбасада су изопштени из Републике Српске, ми не сарађујемо с њима, мислимо да су злонамјерни и да немају никакав квалитет и да су срамота што представљају једну такву земљу као што је Америка. Такав амбасадор неће ничему допринијети - рекао је Додик коментаришући наводе Амбасаде САД у БиХ о Дану Републике Српске.

Додик је поручио Марфију да није добродошао у Републику Српску.

Додик је рекао да се нагледао и наслушао прича о истрагама у вези са обиљежавањем Дана Републике.

- Они мисле да ће само на бази чињенице да су лажно, вануставно, формирали Суд и Тужилаштво читав један народ сатјерати у логоре, затворе и тако даље. Можда њему то јесте намјера, само он мора да зна да није добродошао у Републику Српску - истакао је Додик.

Подсјећамо, из Амбасаде САД у БиХ поново су се данас огласили на друштвеним мрежама, тврдећи да је прослава 9. јануара неуставна, те истакли да су Сједињене Државе дјеловале "како би се позабавиле оваквим антидејтонским акцијама у прошлости и неће оклијевати да то учине поново у будућности".

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.