latinica  ћирилица
09/01/2024 |  17:14 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Прва моторизована Гардијска бригада на свечаном дефилеу (ФОТО/ВИДЕО)

На свечаном дефилеу у Бањалуци за 32. рођендан Републике Српске парадирали су и ветерани Прве моторизоване Гардијске бригаде Главног штаба Војске Републике Српске.
Свечани дефиле - Фото: РТРС
Свечани дефилеФото: РТРС

У свечаном дефилеу учествовало је и око 120 чланова Удружења Гардиста 1. гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске, која баштини традицију своје славне бригаде која је учествовала на свим најзначајнијим ратиштима широм Републике Српске, од Херцеговине, Подриња до Западне Крајине.

Фото: РТРС

Бригада је имала учешће у готово свим операцијама Војске Републике Српске и дала изузетан допринос у њеном стварању и одбрани.

Бригада је више пута одликована, а кроз њу је прошло више од 7.000 Гардиста од којих је њих 117 уградило своје животе у темеље Републике Српске.

Удружење Гардиста је основано 2019.године, тренутно броји око 1.500 гардиста и од њихових активности се издвајају: велики број хуманитарних акција, стална брига о социјално угроженим гардистима, брига о породицама погинулих гардиста, снимљен је и филм "Синови Српске", обиљежавање свих важнијих датума везаних за Гарду ВРС као и за Републику Српску.

Током дефилеа носили су седам бригадних застава, као и велику заставу са грбом Гардијске бригаде дугу 20 и широку пет метара.