latinica  ћирилица
09/01/2024 |  19:36 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Остојић: Борци најзаслужнији за одбрану Српске

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да су част, понос и евоцирање успомена осјећаји који преовладавају код демобилисаних бораца Војске Републике Српске који су учествовали у свечаном дефилеу поводом Дана Републике.
БОРС на свечаном дефилу - Фото: РТРС
БОРС на свечаном дефилуФото: РТРС

Остојић је нагласио да они имају обавезу према 23.000 најхрабријих међу њима, који су својим животима платили слободу коју ми данас уживамо.

- Они су нам оставили Републику Српску коју морамо да чувамо. Имамо обавезу и према младим генерацијама, јер они имају право да живе у слободи, да се изјашњавају као Срби, православци, да пишу ћирилицу и да слободно обиљежавају важне датуме као што је Дан Републике - истакао је Остојић.

Он је додао да су борци Војске Републике Српске најзаслужнији за одбрану Српске која је настала у миру, 9. јануара 1992. године.

- Они су своје животе уградили у темеље Српске. Та култура сјећања се мора његовати и чувати - поручио је Остојић пред почетак свечаног дефилеа поводом Дана Републике.

Према његовим ријечима, борци морају да буду добро третирани и да се вреднује њихов допринос, јер су удахнули суштину Декларацији о оснивању Републике српског народа у БиХ.

- Зато је важно да им се ода почаст и да се нигдје не стиде да кажу да су били дио Војске Републике Српске - нагласио је Остојић.

Прошли вијек био је вијек страдања, а вијек у којем живимо, рекао је Остојић, биће вијек мира, развоја и проспертитета, а јунаштво ће се исказивати само у спортским такмичењима.

Он је истакао да је импертив за српски народ мир и да слобода нема алтернативу.