latinica  ћирилица
10/01/2024 |  10:57 | Аутор: СРНА

Марковић: Негирање Српске - неодрживо и штетно за све у БиХ

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић сматра да је накнадно постдејтонско негирање Републике Српске неодрживо и штетно за све у БиХ, јер не може дати никакве друге резултате, осим додатног заоштравања међунационалних односа, које је потребно само онима који на њему желе да политички профитирају.
Горан Марковић -
Горан Марковић

Марковић у изјави за Срну, указује да обиљежавање 9. јануара, Дана Републике Српске, представља тему раздора са политичарима из другог ентитета од самог почетка.

Он каже да различита виђења о томе зашто и како је почео и вођен рат у БиХ, као и различита виђења послијератног уређења БиХ, условила су стално истицање различитих виђења о потреби и оправданости обиљежавања Дана Републике Српске.

- Све то је било на нивоу политичких расправа док се Уставни суд БиХ није умијешао, након подношења политички мотивисаних иницијатива, доношењем одлука о Дану Републике, којима су добрим дијелом кумовале и стране судије, чиме су те одлуке постале нелегитимне. Након тих одлука политичке елите у Сарајеву почеле су инсистирати на неуставности овог празника, што се не може сматрати правно основаним - рекао је Марковић.

Марковић истиче да је тиме раздор у друштву само продубљиван, зато што је од самог почетка било јасно да се те одлуке Уставног суда неће примјењивати у Републици Српској и да ће се Дан Републике и даље обиљежавати.

- Ове одлуке биле су потпуно непотребне и штетне, за Србе у Републици Српској изазивачке, поготово ако се узме у обзир да је Република Српска учествовала у дејтонским мировним преговорима, а да је Дејтонским мировним споразумом потврђено да она није настала тек у Дејтону, пошто је била потписница низа анекса мировног споразума - подсјетио је Марковић.

Дан Републике Српске - 9. јануар данас ће бити обиљежен у Брчко дистрикту, након што је у протекла два дана низом манифестација прослављен у Бањалуци.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Назив Република српског народа у БиХ био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замијењен са Српска Република БиХ који је кориштен до 12. августа 1992. године, када је уведен Српска Република. Тај назив септембра 1992. године замијењен је садашњим - Република Српска.