latinica  ћирилица
10/01/2024 |  14:30 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Српска - гарант слободе, стабилности и будућности

У Палама је данас, у оквиру обиљежавања 9. јануара - Дана Републике, одржана свечана академија на којој су евоциране успомене на период њеног настанка, институционалног стасавања и јуначке борбе српског народа за своју слободу и државу која слави 32. рођендан.
Пале - Дан Републике и свечана академија - Фото: СРНА
Пале - Дан Републике и свечана академијаФото: СРНА

Бивши предсједник Народне скупштине Драган Калинић рекао је након свечане академије да је потребно стати уз актуелно руководство Републике Српске, коју предводи предсједник Милорад Додик, који се јуначки и лавовски бори за очување институција Српске, за њену самосталност.

- Ми смо већ били формирана држава прије рата, у рату смо је одбранили, али и развијали. Све битне институције - законодавне, извршне правосудне и остале у Републици Српској су функционисале и током рата - нагласио је Калинић, који је био и посланик у Скупштини српског народа у БиХ.

Калинић је рекао да је једина жеља Срба била да буду своји на своме, да чувају своја огњишта, своју Републику и гробове својих предака.

Он је нагласио да је Република Српска гарант српске слободе, равноправности, стабилности и будућности.

Калинић је рекао да Република Српска има још много тога да учини за добробит својих грађана, те навео да је све што је до сада урађено огроман подухват у готово немогућим политичким, економским и финансијским условима.

Свечаној академији присуствовали су породице погинулих бораца, изасланик предсједника Републике Српске Урош Бјелица, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, као и руководство општине Пале и града Источно Сарајево.

Присуствовали су и представници паљанске Борачке организације, Удружења "Бијели вукови", Црвеног крста Пале, СУБНОР-а, те представници јавног и политичког живота града Источно Сарајево.

У програму су наступили Музички ансамбл Пале, глумице из Студентског позоришта Пале Тања Кењић и Свјетлана Цицовић, као и ученик Средњошколског центра Пале Кристина Лопатић.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.