latinica  ћирилица
10/01/2024 |  16:28 ⇒ 17:05 | Аутор: СРНА

Стевандић: Српска је највећа побједа Срба за два вијека

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је на данашњој прослави Дана Републике у Брчко дистрикту да је Република Српска највећа српска побједа у посљедњих 200 година и да је увијек на мети јер остаје непокорена у свијету којим владају из неколико канцеларија и амбасада.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

- Ми смо за српски народ, гдје год да живи, највећа његова побједа у посљедња два вијека и мета смо и данас јер смо непокорени, самостални, аутономни, у несагласју са свијетом у којем се све одређује у неколико канцеларија и амбасада - оцијенио је Стевандић.

Он је навео и да је мржња која се показује према предсједнику Републике Милораду Додику само њихов алиби за тежњу која траје да се уништи Република Српска.

- Божанско је у Републици Српској. Никада више честитки за 9. јануар из цијелога свијета нисмо добили, што показује да су им сва оспоравања бесмислена - рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, притисак и оспоравања су појачани јер је Српска стала у заштиту имовине Републике Српске и својих надлежности, али то истовремено јача и Српску.

- У читавом српском свијету Република Српска данас има највећу улогу, наш је понос, идеја државности, очувања вјере, културе и традиције, и то колико храбро, часно и снажно држи до себе - навео је Стевандић.

Он је навео да је то за понос, али је и обавеза, што се укупни ниво српске националне свијести везује за 9. јануар.

- Српско јединство сачуваће, не само печат са Дејтонског споразума, него и будућност наше дјеце - закључио је Стевандић.

Дан Републике Српске данас се традиционално обиљежава у Брчко дистрикту гдје су највиши представници власти Српске положили вијенце на Споменик српским браниоцима, након чега је одржана свечана академија.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.