latinica  ћирилица
11/01/2024 |  13:14 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Поповић за РТРС: Паљење заставе у Зеници - порука да за Србе нема мјеста у ФБиХ (ВИДЕО)

Паљењем заставе Републике Српске у Зеници, на дан њеног рођендана, послата је веома ружна порука за ионако мали број Срба који је преостао у ФБиХ. Практично за њих тамо нема мјеста, рекао је за РТРС професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић.
Витомир Поповић - Фото: РТРС
Витомир ПоповићФото: РТРС

- Замислите како би се осјећали и они други конститутивни народи Хрвати и Бошњаци када би за вријеме њиховог вјерског празника са џамије или католичке цркве скинули њихову заставу - рекао је Поповић.

Истакао је да ово дубоко вријеђа људско достојанство и шаље поруку да Србима у ФБиХ нема мјеста.

- Они су наставили да се боре за онај принцип који је настао одмах по потписивању Дејтонског мировног споразума - етнички чиста Федерација БиХ, мисли се без Срба, и мултиетничка Република Српска - истакао је он.

Нагласио је да је на неки начин и обавеза да се заставе Републике Српске истичу и у органима ФБиХ, свуда гдје Срби остварују одређена права, али и на нивоу институција БиХ.

- Дакле она плаво-жута застава која је наметнута од стране високог представника поред себе би морала да садржи и заставу Републике Српске. Ја замјерам представницима Републике Српске који се налазе у заједничким органима да не инсистирају на томе, па по цијену и распада БиХ јер ми не може довести у питање нешто што нама представља светињу, а једна од наших најважнијих светиња, између осталог је и застава Републике Српске - поручио је Поповић.