latinica  ћирилица
11/01/2024 |  14:27 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Ромић за РТРС: Чином скидања заставе није нападнута само Српска, него и БиХ која без ње не постоји (ВИДЕО)

Савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика и асистент Правног факултета Марко Ромић, истакао је за РТРС да чином младог потпоручника у Оружаним снагама БиХ Амине Пилавџије, није нападнута само Српска, него и Босна и Херцеговина, које по Дејтонском мировном споразуму, нема без Републике Српске.
Марко Ромић - Фото: РТРС
Марко РомићФото: РТРС

- Долази нам вијест о једном недоличном понашању потпоручника. Ту има елемената кривичног дјела. Скидањем заставе Републике Српске и стављањем заставе тзв. Армије БиХ, грубо је нарушен углед и интегритет Српске и свих њених народа. Ово је озбиљан напад на саму БиХ, јер је она напала на уставно правни ентитет БиХ, односно Републику Српску - наводи Ромић, коментаришући Пилавџију, која је на друштвеним мрежама објавила видео на којем су приказане сцене уклањања застава Републике Српске и мијењања ратном заставом такозване Армије РБиХ.

Ромић напомиње, да нико нема право да се тако односи према празницима, додајући да је Дан Републике Српске прворазредни празник.

- С друге стране, неко ко припада Оружаним снагама БиХ, требао би да баштини највише стандарде понашања у јавном простору. Постоји бланко прекршај, што се зове дисциплински преступ, који треба да буде санкционисан, од стране министра одбране, за којег ћемо видјети шта ће урадити, па онда од стране начелника заједничког штаба БиХ - истиче Ромић.

Како Ромић додаје, једна од казни које су предвиђене, јесте и одузимање чина.

- Мислим да не постоји већи и тежи облик, од вријеђања заједнице којој служите. На овај начин није нападнута само Република Српска, него и Босна и Херцеговина, јер Дејтонске БиХ, нема без Републике Српске - закључио је Ромић.