latinica  ћирилица
12/01/2024 |  09:39 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Џатрас: Прелети авиона - отворена пријетња употребом силе

Прелети авиона НАТО-а изнад Републике Српске на дан обиљежавања Дана Републике су отворена пријетња употребом силе уколико притисци са Запада резултирају насиљем, изјавио је угледни политички аналитичар и бивши амерички дипломата Џејмс Џатрас.
Џејмс Џатрас - Фото: РТРС
Џејмс ЏатрасФото: РТРС

Он је рекао да западни политичари одавно гледају Србе као "згодно рањиву замјену за своје антируске опсесије", те да је циљ прелета авиона да се застраше Република Српска и предсједник Српске Милорад Додик.

- Нема сумње да су тренутне растуће тензије у БиХ - које западне владе и медији лажно приписују наводним покушајима предсједника Додика да "подрива Дејтонски мировни споразум", али су, заправо резултат напора "Глобалног америчког царства" да централизује БиХ под муслиманском контролом – покушај да се одгурну на оно што виде као одговарајућу тачку притиска", навео је Џатрас за Срну.

Џатрас је изразио увјерење да ће Додик и српски народ у Републици Српској наставити да се одупиру таквим притисцима на чврст, али праведан начин.

Амерички војни авион танкер надлијетао је у понедјељак, 8. јануара, уочи обиљежавања Дана Републике Српске, подручје у близини Бањалуке. Из Амбасаде САД је саопштено да је одржана билатерална копнено-ваздушна вјежба ЈТАК тимова из састава Специјалних снага Војске САД и Оружаних снага БиХ на подручју Тузле и Брчког у послијеподневним часовима.