latinica  ћирилица
12/01/2024 |  19:32 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Превозници из Српске данима блокирани на њемачким путевима (ВИДЕО)

Њемачка све дубље тоне у штрајкове и блокаде па аналитичари предвиђају да земља иде у стању потпуне побуне грађана. Због тога су у проблему и превозници из Републике Српске који су данима блокирани на њемачким путевима. Касне истовари робе што би се могло негативно одразити на цјелокупну привреду ако протести потрају.
Камиони - Фото: РТРС
КамиониФото: РТРС

Њемачки фармери и машиновође и данас штрајкују. Земља је у потпуној блокади јер Влада смањује плате и субвенције. Тиме је задат још један ударац коалицији канцелара Олафа Шолца који неће да одустане од својих одлука иако земља улази у поптуни хаос.

- Приједлог савезне владе да компензира своје финансијске недостатке смањењем пољопривредних инвестиција је нечувен. Тражимо повлачење ових предложених планова - каже Хајнер Борн предсједник Пољопривредног удружења Брукфелд.

Због блокаде саобраћајница у блокади су и превозници из Републике Српске. Возачи са камионима су заробљени у километарским колонама што доводи до кашњења у испоруци робе.

- Што се тиче фирми превозничких и наравно возача ту су велики проблеми, гдје ако узмемо у обзир да се требало неких три или четири дана да се оде у Њемачку натовари и врати роба, сад се то продужава за још неких три или четири па чак и пет дана, гдје заиста су велике штете по питању превозника. Фирме које су наручиле горе робу или репроматеријал у кашњењу су, и проблеми су огромни, колико ће то трајати још нико не зна - истиче Никола Грбић предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске.

Уколико проблем потраје све ће се то одразити на домаћу привреду јер је Њемачка четврти спољнотрговински партнер Републике Српске.

- Ово је један додатни удар или додатни изазов на нашу извозно оријентисану привреду јер видимо и кроз медије, а и знамо из неких наших интерних информација и комуникација са људима у Њемачкој да је заиста озбиљан проблем та блокада саобраћајница и да заправо стоје и ланци снабдијевања за производне потребе али и ланци снадбјевања за домаћинства - навела је Драгана Кокот , генерални секретар Привредне коморе Републике Српске.

Проблем неће бити само за домаће фирме већ и све остале широм свијета које су извозно-увозно оријентисане на Њемачку која како ствари стоје нема рјешење за ову кризу.

- Ванредни догађаји попут протеста пољопривредника или сектора транспорта, уколико потрају, могу погоршати привредна кретања, што у неким пројекцијама може утицати не само на БиХ, већ и на комплетну ЕУ - навели су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Аналитичари сматрају да су исхитрене одлуке њемачке владе да смањују примања посебно јер је ово изборна година која би могла бити и прекретница на политичкој сцени јер бијес пољопривредника и радника користи десница којој расте подршка.