latinica  ћирилица
14/01/2024 |  15:27 | Аутор: СРНА

Музеј Херцеговине: Одликовање потврда дугогодишњег рада

У Музеју Херцеговине у Требињу изузетно су почаствовани што им је предсједник Републике Српске Милорад Додик, поводом Дана Републике, додијелио Орден Његоша трећег реда, који је потврда дугогодишњег рада у музејској дјелатности и доприноса ове установе културе развоју Републике Српске, изјавила је Срни директор овог музеја Ивана Грујић.
Музеј Херцеговине - Фото: РТРС
Музеј ХерцеговинеФото: РТРС

Грујићева је указала на значај одликовања, будући да је прво које су добили од предсједника Републике.

- Драго нам је што су наше надлежно Министарство просвете и културе и председник Републике одлучили да ове године нама доделе ово изузетно признање за рад поводом 72 године постојања Музеја Херцеговине - рекла је Грујићева.

Према њеним ријечима, Музеј Херцеговине постоји од 1935. године, кад је Јован Дучић послао прву збирку, а установа је званично основана 1952. и од самог почетка формирана је као регионална.

- Осим Музеја Републике Српске и Музеј Херцеговине је комплексног типа са сталним поставкама и по томе се разликује од осталих, односно баштини богато културно-историјско наслеђе Херцеговине - истакла је Грујићева.

Она је додала да је у образложењу додјеле одликовања наведен дуготрајан и предан рад на прикупљању, чувању и презентовању културно-историјског насљеђа Херцеговине.

- За нас је то подстрек за даљи рад и показатељ да смо на исправном путу с обзиром на то да су музеји важне установе које доприносе развоју друштва и државе, па ћемо наставити још вредније и преданије да радимо - рекла је Грујићева.

Она је навела да је посебно задовољство што је Музеј Херцеговине одликовање добио у овој години, додајући да је прошле године са легатом Јована Дучића и изложбом "Свом милом Требињу" гостовао у неколико градова Србије, што је највећи број гостовања од како ова установа постоји.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио је у Бањалуци, поводом Дана Републике, одликовања заслужним грађанима и институцијама међу којима је и Музеј Херцеговине у Требињу којем је додијељен Орден Његоша трећег реда поводом 72 године постојања.

Девети јануар слави се као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Назив Република српског народа у БиХ био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замијењен са Српска Република БиХ који је кориштен до 12. августа 1992. године, када је уведен Српска Република. Тај назив септембра 1992. године замијењен је садашњим - Република Српска.