latinica  ћирилица
16/01/2024 |  19:31 ⇒ 17/01/2024 | 07:20 | Аутор: РТРС

Случај Дебевец и Мехмедагић - тужилац потврдио: У кући службенице Суда уништено 60 сумњивих налога (ВИДЕО)

Вијеће Суда БиХ до сутра ће одлучити хоће ли суспендованом предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевцу и бившем директору Обавјештајно-безбједносне агенције Осману Мехмедагићу продужити притвор за још два мјесеца. Тужилаштво је изнијело фрапантне доказе - да је "60 налога о прислушкивању уништено у кући службенице Суда". Одбрана сматра да то није довољан разлог да остану у притвору.
Дебевец и Мехмедагић - Фото: Screenshot
Дебевец и МехмедагићФото: Screenshot

Образлажући приједлог за продужење притвора, поступајући тужилац Бојана Јоловић све је оставила у чуду када је рекла да је уништено 60 аката за прислушкивање и то у кући службенице Суда, а по налогу Дебевца. До овог податка Тужилаштво је дошло након исказа свјдока. Све је рађено без евидентирања у званичне књиге протокола, које се воде у складу са Законом о заштити тајних података.

-Потпуно је зачуђујуће не само да се такви налози не чувају у сигурном подручју Суда БиХ, него су по налогу изнесени у приватну кућу упосленице Суда, која је поступила по незаконитом налогу предсједника Суда и акте са ознаком повјерљивости изнијела из просторија Суда БиХ - каже Бојана Јоловић, тужилац Тужилаштва БиХ.

Јоловићева тврди да је Дебевец налог о изношењу и уништењу повјерљивих аката својој сарадници издао након привођења, користећи своје право на један телефонски позив. Умишљај и договор оптужених за извршење кривичног дјела незаконитог прислушкивања с намјером да владају информацијама из истрага Тужилаштва и дежурних судија, тужитељка Јоловић поткријепљује исказом Трифка Бухе, ранијег замјеника директора ОБА.

- Наводи да апсолутно, као шеф операције није био упознат са операцијом у оквиру које су провођене ове мјере службених телефонских бројева дежурних судија и истражилаца, нити је икада по редовној процедури парафирао такав захтјев који је упућен овоме суду - додала је Јоловићева.

Тужилаштво сугерише да би изласком на слободу Дебевец и Мехмедагић наставили да утичу на свједоке, напомињући да су поједини свједоци због страха саслушавани више пута. Одбрана тврди да би утицај на свједоке спријечиле и мјере забране. Чак се Дебевчева одбрана позива и на имунитет судија када поступају по прописаној надлежности у складу са Законом о ВСТС-у...

- Поента је у томе да се оно што се некоме ставља на терет да је учинио не може уједно бити и притворски разлог. ОвдЈе Тужилаштво упорно чињеницу наводног уништења неких докумената ставља с једне стране као основ сумње, истовремено и као притворски разлог, а то је недозвољено - истакла је Татјана Савић, бранилац оптуженог Ранка Дебевца.

Судском вијећу обратио се и Ранко Дебевец. Затражио је да се поштују његова људска права. Замолио је да му буду одређене мјере забране, рекавши да није никаква утицајна особа, и да сада могу од њега сви да бјеже.