latinica  ћирилица
17/01/2024 |  09:28 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

Додик ће доћи у Суд на захтјев судије, иако нема услова за претрес

Предсједник Републике Српске Милорад Додик доћи ће данас на заказани претрес пред Судом БиХ, јер судија тражи да дође иако нема услова за његово одржавање, рекао је адвокат предсједника Горан Бубић.
Процес против Додика и Лукића - Фото: РТРС
Процес против Додика и ЛукићаФото: РТРС

- Судија је затражио да дођемо. Идемо, иако нема услова за претрес - рекао је Бубић.

Он је изјавио раније јутрос да не постоје услови да данас почне главни претрес пред Судом БиХ јер је одбрана вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића затражила одгађање овог рочишта с обзиром на то да је Лукић у болници.

Бубић је истакао да не види сврху рочишта и нагласио да се не може очекивати поштено суђење Додику и Лукићу јер су захтјеви одбране одбијени, а да о њима није мериторно одлучивано.

Према Бубићевим ријечима, одбрана тврди да не постоји кривично дјело за које се Додик и Лукић терете јер Кристијан Шмит није високи представник зато што именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

Пред Судом БиХ за данас је заказано рочиште у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић одбацио је захтјев одбране предсједника Српске за изузеће четири тужиоца у овом процесу. Изузеће је затражио Бубић на рочишту 20. децембра јер не постоји непристрасан приступ предмету.