latinica  ћирилица
18/01/2024 |  18:05 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Правни експерти сагласни: Само са девет чланова Уставни суд има услове да функционише (ВИДЕО)

Смјењују се апсурди и преседани у БиХ, али за данашњи, засједање Уставног суд БиХ, без судија из Републике Српске до сада ни у пракси ни у историји не само овог суда него и других институција није забиљежен. Из крњег Уставног суда позвали су Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Федерације БиХ да без одгађања изаберу недостајуће судије у Уставни суд БиХ с циљем да се омогући несметано функционисање ове институције. Такође, тврде да криминализација клевете у Српској није противуставна,осим у једном случају и то члан 280а. Кривичног законика, а који се односи на повреда угледа Републике Српске и њених народа.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

До сад чак и засједања парламентарних комисија су одгађана, ако нема представника једног народа.

Да без Срба и могу и хоће, јесу показали, али не поштујући управо Устав БиХ, јер у њему децидно пише: “ Уставни суд БиХ има девет чланова“!

Крњи судијски кружок у просторијама Уставног суда БиХ, без српских и са само једним хрватским судијом, погазио је документ око којег би "часне судије" требало да се окупљају, Устав БиХ.

Ако у члану 6 Устава БиХ јасно стоји да Уставни суд БиХ има девет чланова, правник Огњен Тадић оцјењује, одржавањем сједнице у крњем саставу, дефинитивно, извршен је отворени напад на уставни поредак БиХ.

- Неким правилима, пословником може се одлучивати како да се сједнице одржавају уколико неко од њих није присутан, али се никаквим правилницима или пословницима не може утврђивати да суд може радити уколико има мање од девет чланова, нити да може вршити надлежности које су му утврђене Уставом - објаснио је Тадић.

Значај Устава обезвриједили су још 19. јуна прошле године када су на вандредној сједници примат дали правилнику по коме могу радити без српских судија, које су до тада прегласавали.

Остаје нејасно на темељу чега њихово увјерење да ће одлуке крњег, неуставног Уставног суда бити обавезујуће за институције Српске и српски конститутивни народ!?

- Уставни суд смо ми делегитимисали, не постоје правила гдје ће он моћи да донесе одлуке, које ће имати легитимитет. То што су они мијењали та правила да би обезбиједили легитимитет, то их и даље делегитимише, јер показују свјесну намјеру да одлучују без Срба, на штету Срба - изјавио је предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић.

У крњем Уставном суду без српских и са само једним хрватским судијом очито су највредније судије странци, особе са директивом, одлуке по мјери западних дипломатија, уз узалудно увјерење бошњачких елита да се кроји по њиховој мјери.

Међународни кредибилитет БиХ уз дјеловање странаца у највишој правосудној институцији, својствено је бившим колонијама, истиче професор Нина Сајић.доцент на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци

- Чињеница да од данас немамо представљање српског народа као конститутивног, де факто, и половично представљање хрватског народа говори о томе да БиХ, односно они који заговарају такву политику, теже ка унитаризацији БиХ. Сама чињеница да још увијек 30-так година од потписивања Дејтона у Уставном суду БиХ сједе странци, који немају никакве везе са правпм и правним обичајима БиХ, говори да БиХ нема суверенитет - истакла је Сајићева.

Опасна је и порука послата протјеривањем српских судија из Уставног суда БиХ, већ виђена 1992, каже Сајићева.

Тренутно је у овом суду већи број странаца него судија из и једног од три конститутивна народа, што је апсурд и потврда да је БиХ и без кредибилитета и без суверенитета.