latinica  ћирилица
21/01/2024 |  12:14 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Додик: Састанак произвео вољу и атмосферу, трудили смо се да направимо компромис (ВИДЕО)

Ријеч је о пакету све или ништа, не можете узети шта хоћете. Има тамо ствари са којима сам и ја незадовољан, али смо се трудили да направимо компромис, рекао је предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик о састанку са ХДЗ БиХ и "Тројком" у Лакташима.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Мој утисак је да је састанак произвео вољу и атмосферу да се то заврши и фебруару и мислим да када мало пажљивије погледате, партнери из ФБиХ су због неких својих локалних потреба омекшали, али је у суштини све су рекли исто, није било ништа различито од оног што смо се договорили о свему томе - навео је Додик у порти Владичанског двора у Бањалуци.

Истакао је да је кључно питање Изборни закон, разговарали смо и о закону о Суду, остала је прича о сједишту.

- Ми инсистирамо да апелационо одјељење буде у Бањалуци, они још нису спремни да то прихвате. Разговарали смо о Уставном суду и речено је да расподјела, два Србина, те по два Хрвата и два Бошњака, која би се бирала у ФБиХ, и тројица која ви се бирала замјенских за стране судије или како одлучи парламент, то је у реду квалификација, али их бира Парламент БиХ и у коме сви имају неку одлучујућу улогу. Неће то бити страна воља, него воља органа БиХ. Дакле то смо договорили да израдимо, да не би оптерећивали овај европски пут, да буде до краја априла финализовано - нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас у Владичанском двору у Бањалуци прослави Јовањдана, крсне славе Његовог преосвештенства владике бањалучког Јефрема.