latinica  ћирилица
24/01/2024 |  11:59 ⇒ 15:58 | Аутор: РТРС

Да ли је Конаковић подлегао притисцима Амбасаде САД; Позив странкама на састанак о измјенама Устава БиХ (ВИДЕО)

Министар иностраних послова у Савјету министара и предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић изјавио је да је из "тројке" упућен позив парламентарним странкама на нивоу БиХ, да у понедјељак дођу на састанак на којем би било разговарано о измјенама Устава БиХ.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

Према његовим ријечима, циљ је да се ријеши приоритетно питање и претпоставка за измјену Изборног закона, које се тичу провођења пресуда међународних судова.

Конаковић је рекао да је, осим овог, приоритет и питање избора хрватског члана Предсједништва БиХ, наводећи да је његово рјешавање могуће само у пакету са другим измјенама Изборног закона.

- Ако се вратимо на дио неумске енергије, на полигон онога што смо имали, тај процес ћемо успјешно завршити у року, да ли до краја фебруара или априла, сада су то термини о којима је теже говорити - изјавио је Конаковић новинарима у Сарајеву.

Говорећи о приједлогу измјена Изборног закона, он је рекао да ништа није усклађено нити усаглашено, наводећи да су предсједници странака у власти на нивоу БиХ дали начелну сагласност за озбиљне процесе, те да тимови странака посљедњих неколико дана раде на томе.

Конаковић је рекао да у вези са измјенама Изборног закона које се тичу Централне изборне комисије БиХ не постоји никакав проблем, истичући да ово, како је навео, сада политичко тијело састављено од различитих савјетника различитих политичара, мора бити промијењено.