latinica  ћирилица
24/01/2024 |  17:24 ⇒ 19:41 | Аутор: Агенције

Амбасада САД о договору СНСД, ХДЗ БиХ и "Тројке"

Амбасада САД у БиХ реаговала је данас поново на састнака и договор лидера СНСД-а, ДХЗ-а БиХ и "Тројке" у Лакташима. Из ове амбасаде поновили су да је провођење одлука Европског суда за људска права кључни корак и да су уставне промјене једини легални начин њиховог провођења.
Амбасада САД у БиХ (Фото: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina) -
Амбасада САД у БиХ (Фото: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina)

- Приједлози садржани у документу написаном у Лакташима 18. јануара говоре много о изборима, а врло мало о изборном интегритету. Као што је САД већ напоменуо, једини легални начин рјешавања пресуда Европског суда за људска права у вези с Предсједништвом су уставне промјене - наведено је у саопштењу.

Из америчке Амбасаде рекли су да би други приједлози "ојачали тренутни неодговорни систем и гурнули страначку политику БиХ према олигархији - погрешном смјеру за демократију у земљи".

- Чини се да је језик који се односи на скенирање гласачких листића осмишљен како би се очувале могућности изборне преваре које су оптеретиле изборе у октобру 2022. а не како би се осигурало да се гласачки листић сваког грађанина рачуна као изгласан. Коначно, реформа бирачких одбора која смањује контролу политичких странака над тим тијелима кључна је за јачање демократије у земљи - додаје се у саопштењу.