latinica  ћирилица
26/01/2024 |  18:28 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Палата у знаку сјећања на Холокауст; Додик: Холокауст један од најмрачнијих периода европске историје (ВИДЕО)

Поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста, вечерас је на Палати Републике у Бањалуци на тамној позадини приказан број који симболизује 6.000.000 Јевреја који су страдали у Холокаусту.
Палата Републике, сјећањe на Холокауст - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Палата Републике, сјећањe на ХолокаустФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Испод броја се налази порука "Ми памтимо" која представља учешће у свјетској кампањи сјећања коју је покренуо Свјетски јеврејски конгрес прије неколико година.

У овој кампањи сваке године учествује све више људи и институција из цијелог свијета, чиме одају почаст жртвама и поручују да ће их се заувијек сјећати.

Циљ кампање је да се сви на достојанствен начин поклоне жртвама са жељом да се таква страдања једног народа никада више не понове.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Холокауст један од најмрачнијих и најсрамнијих периода европске историје и да се Српска културом сјећања бори против понављања историје.

- Сутра обиљежавамо Међународни дан сјећања на жртве Холокауста и одајемо им најдубље поштовање. Наш задатак је да се сјећамо свих жртава, да едукујемо младе и зауставимо пораст антисемитизма у Европи и шире - написао је Додик на "Иксу".

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине УН.

Међународни дан сјећања на Холокауст се посебно обиљежава у европским земљама у којима је током Другог свјетског рата живот изгубило 53 милиона људи, међу којима готово 31 милион цивила.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.