latinica  ћирилица
27/01/2024 |  19:52 ⇒ 28/01/2024 | 09:01 | Аутор: РТРС

Светосавска академија у Скопљу: Нема граница за српску културу насталу прегалаштвом Светог Саве (ФОТО)

Светосавска академија одржана је вечерас у Скопљу, интонирањем химни Сјеверне Македоније и Србије.
Светосавска академија у Скопљу - Фото: РТРС
Светосавска академија у СкопљуФото: РТРС

Предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић нагласио је да је први пут у историји предсједник Србије дошао је да посјети Србе у Сјеверној Македонији.

Он је на обиљежавању Светосавске академије у Скопљу рекао да "адреналин ради, да је присутна нервоза и велика очекивања".

- Када се свака академија заврши, каже се, да је ова била најбоља, а на нама је да се потрудимо да свака сљедећа буде боља. Мислим да смо успјели у томе јер смо унијели пуно љубави, разумијевања, рада, и, искрен да будем, поносан сам на скоро све академије које смо до сада одрадили - рекао је Стоилковић.

Он је рекао да може да каже да је ова академија свакако боља од свих других.

- Зашто? Зато што је неко видео да све ово што радимо има одговарајућег ефекта и у македонској јавности и у српском народу који живи у Македонији - навео је Стоилковић.

Стоилковић је рекао да је прича о светом Сави "заиста велика".

- Већ осам вијекова смо свједоци да та прича траје. Хвала светом Сави што нас је вечерас окупио, да испричамо причу о сјећању на њега - додао је он.

Предсједник Србије Александар Вучић нагласио је да је Свети Сава темељ наше цивилизације.

- Свети Сава је личност која је на наш народ имала највећи утицај. Уз мајку и Бога призивамо Светог Саву, све добро што је неко у српском народу учинио проткано је његовим утицајем, данас враћамо бар дјелимично дуг према Светом Сави градећи школе, факултете... - рекао је Вучић у обраћању.

Вучић је истакао да се свети Сава с правом зове оцем цркве и школе.

- Прича о светом Сави стаје у једну ријеч - избор, од првог Растковог до посљедњег Савиног да и држави и цркви обезбиједи праве насљеднике и повуче се и када се погледа историја. И данас наш пут зависи од избора, од тога хоћемо ли као народ изабрати слободу или нечије сизеренство или власт над нама, независност или вазалство, суверенитет или подаништво. Наша земља није у једноставној и лакој ситуацији - рекао је Вучић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Нанад Стевандић поручио је вечерас на Светосавској академији у Скопљу да за српску традицију и културу, која је наставала прегалаштвом Светог Саве, не постоје границе.

- Припадамо духу, традицији и култури за коју не постоје границе, а која је настала прегалаштвом Светог Саве. На данашњи дан се присјећамо да је Свети Сава прво мирио браћу, чувао их, а онда нас мирио са другим комшијским народима - рекао је Стевандић.

Он је оцијенио да је то тежак посао за који се верификација чека по седам, осам вијекова, а што данас добро размије предсједник Србије Александар Вучић, јер ради сличан посао.

- Хвала братском македонском народу што се на заједничком обиљежавњу празника на Зебрњаку, Куманову и Кајмакчалану осјећамо слободно и угодно као у Бањалуци и Тополи, његујући заједништво наших народа и тудећи се да нас будућност више никада не раздвоји и посвађа - рекао је Стевандић.

Предсједница српске заједнице у Сјеверној Македонији Гордана Јововић уручила је Светосавску повељу пјеснику и књижевнику Влади Урошевићу.

На академији, којој присуствују и предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски и доскорашњи премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић.