latinica  ћирилица
27/01/2024 |  21:53 ⇒ 28/01/2024 | 07:19 | Аутор: СРНА

Клокић: Важно да се Дан Републике обиљежава гдје год има Срба

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић поручио је у Штутгарту, гдје је присуствовао обиљежавању Дана Републике Српске, да је значајно да се овај најважнији дан у историји Српске обиљежава гдје год постоји српски народ.
Штутгарт - обиљежавање Дана Републике Српске -
Штутгарт - обиљежавање Дана Републике Српске

Клокић је захвалио Представништву Републике Српске у Штрутгарту што је и ове године организовало прославу Дана Републике.

- Драго ми је да су се вечерас у Штутгарту окупили људи који носе Републику Српску у срцу. Веома је значајно да гдје год постоји наш народ обиљежавамо овај дан, а Штутгарт је мјесто гдје је организована прва прослава Дана Републике ван граница Српске - рекао је Клокић.

      View this post on Instagram

A post shared by Министарство ЕИМС (@ministarstvo_eims)

Када је ријеч о сарадњи дијаспоре са институцијама Републике Српске, Клокић је рекао да она веома важна, посебно у економији, јер то у коначници значи и јачање Српске у економском и сваком другом смислу.

- Веома ме охрабрују сусрети које смо имали са нашим привредницима који су распложени да инвестирају у Српску. Надам се да ћемо у наредном периду имати успјешну сарадњу са нашим људима у Штрутгарту који су најбољи амбасадори Српске у Њемачкој - рекао је Клокић

Он је истакао да ће инстуције Српске на свим нивоима - општинским, градским и републичким спремно дочекати све људе из дијаспоре који су заинтересовани за улагање у Републику Српску.

- То се и до сада показало, а примјер је изјава једног успјешног инвеститора у Српску, који је рекао да је дошао са искреним намјерама, да је у Републици Српској нашао искрене партнере и да раде у обостраном интересу - рекао је Клокић.

Он је захвалио српским удружењима у Њемачкој која чувају српску културу и традицију, додајући да се тиме што дјеца у дијаспори уче српски језик и историју чува идентитет, што је основа за очување Српске.

Обиљежавању Дана Републике Српске у Штутгарту присуствовали су, између осталих, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић, потпредсједник Народне скупштине Ања Љубојевић и генерални конзул БиХ у Штутгарту Вера Сајић.