latinica  ћирилица
28/01/2024 |  18:35 ⇒ 29/01/2024 | 08:17 | Аутор: РТРС

У Добоју се гради највећи тржни центар у регији; Најављено отварање 400 радних мјеста (ВИДЕО)

Добој важи за регионални административни центар, али претендује да постане и важан трговачки центар. Инвестиције у том сектору су у порасту, а погодује им изградња аутопутева.
Добој: Некадашњи "Трудбеник" ускоро постаје тржни центар - Фото: РТРС
Добој: Некадашњи "Трудбеник" ускоро постаје тржни центарФото: РТРС

Око 40 милиона марака инвеститор из Бијељине улаже у Добој. Гради највећи тржни центар у регији. Добој је одабрао из више разлога.

Највећи објекат те врсте у регији требало би да буде завршен до септембра. Отвориће око 400 нових радних мјеста. Мишљења Добојлија о градњи тржног центра су подијељена. Једни сматрају да је добро да Добој има такав тржни центар, док други сматрају да је тржних центара и превише и да би требало новац улагати у производњу.

Тржни центар гради се на локацији бивше фабрике компресора и пнеуматских алата "Трудбеник" чије је непокретности у процесу стечаја за 12 милиона марака купио бијељински инвеститор.

Драган Продић, стечајни управник, навео је да у бившем "Трудбенику" неће више бити производње, већ ће бити отворена трговина од које ће користи имати сам град.

Мато Кулаш, предсједник Окружног привредног суда у Добоју, рекао је да је било упита зашто се није наставила производња и зашто није извршена реорганизација.

- Једноставно није било заинтересованих субјеката који би можда задржали ту дјелатност - каже Кулаш.

Стечај је збринуо и око 130 радника који су успјели да наплате своја потраживања.

Предраг Јоргић, представник радника, истакао је да је ово јединствен успјех да је нека фирма продата у за неку нормалу цијену, јер се тим новцем исплатио дуг радницима, па чак и, како каже, нешто камата на неисплаћене плате.

Изградњом тржног центра, нове болнице и бројних стамбено-пословних објеката, Добој се шири ка јужном дијелу. Пратећи захтјеве инвестотора град покушава да обезбиједи инфраструктуру.

- Већ имамо одређене инфраструктурне пројекте, тј. саобраћајнице, вреловод, топловодну мрежу... све што је потребно да би могао град да се развија ка јужном дијелу - рекао је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Трговина је грана којој се, судећи по инвестицијама, Добој враћа, јер је некада, осим административног, био и значајан трговачки центар.