latinica  ћирилица
28/01/2024 |  18:42 ⇒ 18:43 | Аутор: Агенције

Јордан: Напад на америчке војнике се није догодио на нашој територији

Напад у којем је убијено троје америчких војника није се догодио на јорданској територији, већ у Сирији, рекао је вечерас портпарол јорданске владе Муханад ал Мубаидин.
Дрон (Фото: EPA/ATEF SAFADI, илустрација) -
Дрон (Фото: EPA/ATEF SAFADI, илустрација)

Он је за јавни сервис Ал Мамлака рекао да је напад циљао амерички базу Ал Танф у Сирији, пренио је Ротјерс.

Међутим, америчка војска је нешто раније саошптила да су војници убијени у Јордану нападом из дрона, док је најмање 25 војника рањено.

Америчка централна команда  навела је у саопштењу да је дошло до напада дроном на базу на сјевероистоку Јордана, у близини границе са Сиријом, пренио је Би-Би-Си.

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је да су напад извеле "радикалне милитантне групе које подржава Иран".

Бајден је рекао и да ће америчка војска на нападе одговорити на начин на који САД то буду одлучиле да ураде.

- Немојте да имате дилему. Сви умијешани ће одговарати за напад на начин и у вријеме које ми будемо одабрали - поручио је амерички предсједник.

Ово су први амерички војници који су убијени у том региону након Хамасовог смртоносног напада на југ Израела 7. октобра.

Од тада је било напада на америчке базе у региону, али досад америчка војска није објавила да је било жртава међу њиховим војницима.

- Док скупљамо податке о нападу, знамо да су га извеле проиранске радикалне милитантне групе, које оперишу у Сирији и Ираку. Супруга Џил и ја ћемо се придружити породицама палих војника - као и Американци широм земље - тугујући за губитком наших радника у оваквом гнусном и тотално неправедном нападу - истакао је Бајден.