latinica  ћирилица
29/01/2024 |  17:40 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Салчин: Добри резултати геолошких истраживања

Помоћник министра за рударство и геологију Републике Српске Есад Салчин указао је на значај геолошких истраживања, наводећи да се она тренутно интензивно одвијају на цијелом простору Републике Српске и да су забиљежени добри резултати.
Јавна расправа Министраства енергетике - Фото: СРНА
Јавна расправа Министраства енергетикеФото: СРНА

Салчин је нагласио да Српска има у потпуности законски уређену ову област, те изразио задовољство што су јавне расправе о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима веома посјећене.

- На јавним расправама највише је било ријечи о улози локалне заједнице у будућим одобравањима детаљних геолошких истраживања, која је Нацртом редефинисана, те се не тражи сагласност локалне заједнице за детаљна геолошка истраживања, што се тражило раније - рекао је Салчин Срни у Бањалуци након завршне јавне расправе о Нацрту закона.

Осим тога, додао је он, на јавним расправама било је ријечи и о количини минералних сировина која се може узети у фази истраживања за потребе испитивања физичко-хемијских и технолошких карактеристика минералне сировине.

- Измјенама и допунама Закона промијењен је начин рјешавања имовинско-правних односа у смислу да се ти односи рјешавају прије детаљних геолошких истраживања на терену - навео је Салчин.

Он је напоменуо да се геолошка истраживања на овим просторима институционално обављају већ 150 година, те да су увијек била уређена.

- Геолошка истраживања треба редовно изводити, не само због истраживања лежишта минералних сировина, него и због хидро-геолошких, гео-техничких и инжињерско-геолошких истраживања - рекао је Салчин.

У Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, у организцији Министарства енергетике и рударства, данас је одржана завршна јавна расправа о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима, а претходно су одржане у Гацку, Зворнику и Приједору.

Народна скупштина Републике Српске је 22. децембра прошле године донијела закључак да Нацрт закона буде упућен у јавну расправу јер се овим документом уређују питања од посебног значаја за грађане и о којима је неопходно да се консултују органи, организације, научне и стручне институције и заинтересовани грађани.

Нацрт закона објављен је на интернет страници Народне скупштине Републике Српске, а коментаре и сугестије на Нацрт закона сва заинтересована лица могу доставити до 15. фебруара на мејл адресе mier@mier.vladars.rs, e.salcin@mier.vladars.rs i s.mandic@mier.vladars.rs.