latinica  ћирилица
30/01/2024 |  08:01 ⇒ 09:32 | Аутор: РТРС

Кошарац: Састанак није донио рјешења; За нас најбитнија политичка видљивост Српске (ВИДЕО)

Састанак представника политичких партија у Парламентарној скупштини БиХ о измјенама Устава БиХ који је јуче у Сарајеву одржан на иницијативу странака "Тројке" није донио конкретна рјешења и био је превише амбициозан, што смо ми и очекивали, рекао је у нашем Јутарњем програму члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- Агенду покушавају да наметну странци, а дио структуре која је прихватила ову агенду јесу политичари из ФБиХ. "Тројка" је покушала, на њима својствен начин да отвори једно ново питање, те да окарактеришу Републику Српску, као ту која зауставља БиХ на путу ка Европској унији - истакао је Кошарац.

Наводи да је у Сарајеву главни политички играч амбасадор Америке Мајкл Марфи.

Када је ријеч о састанку у Лакташима, на којем је постигнут договор о измјенама Изборног закона БиХ, Кошарац додаје да је то веома важан споразум, јер је окарактерисан као договор политичкиих лидера.

- Овим договором је есенцијално искључење странаца у политичким процесима у БиХ. Цијенимо да је питање Устава важно, као и Измјена устава - додаје Кошарац.

Истиче, да постоји и озбиљан однос између "Тројке" и СДА.

- "Тројка" на различите начине покушава да се позиционира, слушајући савјете странаца. "Тројка" треба да остане при договору из Лакташа, има елемената овог договора који су неопходни за опстанак институција БиХ - наводи Кошарац.

Кошарац је додао да вјерује, да постоји политички рефлекс, да у ФБиХ не треба да слушају разне сарајевске лидере, који су странци, те да унутрашњи договор нема алтернативу.

- За нас је фундаментално потпуна политичка видљивост Републике Српске - закључио је Кошарац.