latinica  ћирилица
31/01/2024 |  19:02 ⇒ 01/02/2024 | 07:22 | Аутор: РТРС

Аналитичари упозоравају: О´Брајанова посјета БиХ у функцији рушења Дејтонског споразума (ВИДЕО)

Гости у БиХ су добродошли, али не и они који би да кроје земљу према англосансонским интересима и интересима једног народа у БиХ, који је спреман да се томе повинује – бошњачком. Став је политичких аналитичара уочи доласка помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмса О'Брајена у БиХ. Упозоравају - О'Брајанова посјета БиХ, у функцији је рушења Дејтонског споразума.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Предсједник Српске Милорад Додик у континуитету упозорава да је америчко мијешање у унутрашња питања непријатељско и да води ка дестабилизацији не само БиХ, већ и цијелог региона.

Српска ће бранити Уставом и Дејтоном загарантована права, јасан је Додик.

Образложење Стејт департмента да О'Брајан у БиХ долази да подржи суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ, празне су флоскуле јер дјела америчких званичника, попут Мајкла Марфија говоре супротно.

Ако Обрајан преда опозивна писма и са собом из БиХ поведе америчког амбасадора, који нарушава односе у БиХ, а својим утицајем на Кристијана Шмита додатно уноси хаос, само тада и под тим условима повјероваћемо да О-Брајан долази да заштити суверенитет БиХ, каже амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш.

- Обзиром да су мале шансе да ће он Марфија ставити у авион и одвести пут САД-а можемо да кажемо да је тај његов пут нека врста туризма у којем ће да каже већ устаљене ставове и добије дневницу јер је то американцима веома важно - рекао је Врањеш.

А своје ставове О'Брајан је недавно представио у подкасту Стејт департмента - гдје је 9. јануар - Дан Републике назвао националистичким циркусом, а Српску оптужио за сепаратизам.

Због свега наведеног, политички аналитичари од његове посјете не очекују ништа ново, осим да још једном Америка покаже да је БиХ њихова колонија, а бошњачки политичари њени послушници.

- Америка генерише све проблеме тако што није својим пуленима у БиХ рекла да је рат завршио 1995. године. Да ратна реторика и екстремизам који заговара сарајевска елита нема више прођу док год Америка то њима не каже, БиХ ће бити проблем јер Српска реагује на то - истакао је Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

Војислав Савић, политиколог сматра да ће вјероватно бити огроман притисак на домаће политичаре да се повинују, како каже, тој англосаксонској кичми која долази са запада и која просто жели да утаба ствари на Балкану колико год може, али с друге стране политичари из Српске, сматра, имају легитимитет и легалитет да одбране оно што је њена надлежност, што припада Српској по Уставу и Дејтону.

А да од одбране интереса Српске и заштите њених уставних надлежности неће одустати, у континуитету поручује предсједник Републике Милорад Додик.

На друштвеној мрежи Икс написао је да је Дејтонски споразум чињеница коју нико не може оспорити или обликовати онако како би то желио. Америчка амбасада није овлашћена да у име БиХ и њених народа договара рјешења.

- Друге земље нека у својој кући распакују и обликују законе, право и правду. БиХ је рекла све што је имала. Долази неко ново вријеме и питање је дана када ћемо гледати неку нову међународну политику. Марфи и смутљивци слични њему, који су се упустили у криминалне активности са Шмитом, не могу овдје спровести оно што раде у Федерацији. Власт у Српској води одговорну политику и има могућност за доношење одлука и рјешења којима ће заштитити права свог становништва и заштитити Српску - категоричан је Додик.

О'Брајан у БиХ стиже након дугоочекиваног договора лидера на нивоу БиХ о Изборном закону, постигнутог недавно у Лакташима.

Иако је направљен напредак, америчка Амбасада то није подржала, јер жели да управља свим процесима у БиХ, упозоравају аналитичари.

Оцјењују, овакво понашање Америке условљено је чињеницом да су свјесни пораза у Украјини и да сада, на све начине, покушавају да задрже утицај гдје год могу - али то вријеме је, кажу, одавно прошло.