latinica  ћирилица
02/02/2024 |  18:56 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Џоана: У реду је ако БиХ неће у НАТО

Замјеник генералног секретара НАТО-а Мирча Џоана рекао је да су стабилност и безбједност БиХ важни за Алијансу, али и истакао да је у реду ако земља одлучи да не иде у НАТО.
Мирчеа Јоана (Фото: EPA-EFE/DUMITRU DORU) -
Мирчеа Јоана (Фото: EPA-EFE/DUMITRU DORU)

Џоана каже да је упознат о различитим погледима на НАТО, те да постоје ожиљци из недавне прошлости у дијелу јавности у БиХ.

- Ако се људи усагласе да је бољи живот у ЕУ или евентуално у НАТО - бићемо срећни. Ако одлучите да идете у ЕУ, али не и у НАТО, нама је и то у реду - рекао је Џоана у интервјуу Срни.

Он је упитао да ли људи овдје сматрају да су представници НАТО-а ишли у Стокхолм и Хелсинки да нове савезнике убјеђују да се придруже Алијанси или да су САД, Канада, Италија, Њемачка и Француска дошли у Румунију, Албанију, Црну Гору и Сјеверну Македонију и питали да ли се желе придружити Сјеверноатлантском савезу?

- Не! Они су исказали интерес да се придруже НАТО-у и ЕУ јер сматрају да је то најбоље за њихов народ. Сматрам да политичари имају обавезу да осигурају да одлуке које доносе и изјаве које дају служе у најбољем интересу људи које представљају. Вјерујем да је будућност западног Балкана у европској породици - рекао је Џоана.

Он је изразио наду да ће доживјети да сви буду дио ЕУ, а уколико буде интереса за придруживање НАТО-у и у евроатлантској породици.

На питање како гледа на одлуку Републике Српске да БиХ одржи неутралан статус, Џоана је поновио да су стабилност и безбједност БиХ важни за НАТО, а да је "политика - политика".

- Вјерујем да је то битно за цјелокупан регион, али и читаву Европу. Охрабрио бих лидере да не дају изјаве за политичку употребу које би могле да имају врло негативан утицај на националном и регионалном нивоу - каже Џоана.

Џоана је навео да је Румунија, из које долази, учетворостручила бруто домаћи производ /БДП/ од када је постала чланица НАТО и ЕУ.

- Премлади сте, али се људи старијих генерација сјећају како је Румунија изгледала у вријеме док је била диктаторска земља, уз Албанију. Погледајте данас гдје је Румунија - рекао је Џоана.

Сарадња са НАТО иде онолико далеко колико то БиХ жели

Када је ријеч о сарадњи БиХ и НАТО-а, замјеник генералног секретара је нагласио да је Алијанса спремна да иде онолико далеко колико земља то жели, истичући да је до сада кроз патрнерство много урађено.

"Сматрам да ће посјета делегације Сјевероатлантског савјета /НАЦ/ Сарајеву донијети нове идеје и ресурсе у складу са потребама Оружаних снага БиХ и безбједносних институција", рекао је он.

Он је навео да недавна посјета генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, главнокомандујућег савезничких снага у Европи, као и садашњи долазак делегације НАЦ-а БиХ потврђују истинску заинтересованост Алијансе.

"Осјећам да постоји интрес и са ваше стране. Ми смо најбољи у свијету у оном што радимо... Мислим да је добра ствар за вашу земљу када се повећа обим сарадње са вашим Оружаним снагама и безбједносним институцијама. Спремни смо да урадимо и више", поручио је замјеник генералног секретара Алијансе.

Он је оцијенио да је посјета делегације НАЦ-а БиХ веома битна јер ће омогућити да Брисел и земље чланице и савезници бити спремни да помогну још више у оквиру пакета јачања одбрамбених капацитета БиХ.

Коментаришући недавну најаву Столтенберга у вези са повећањем броја војника НАТО-а на Балкану иако оперативни подаци са терена говоре да је ситуација безбједна, Џоана је указао да Аијанса увијек одговара на стратешко оружење.

- Доносимо политичке одлуке у складу са информацијама, савјета наших оружаних снага. Када смо донијели одлуку да активирамо резервне снаге за /самопроглашено/ Косово, на тај позив се одазвао одређни број савезника. Подсјетио бих да је то било у вријеме компликованог инцидента на Косову и Метохији и само смо одговорили - рекао је Џоана.

Он је напоменуо да су се обје стране вратиле дијалогу који води ЕУ, те да сматра да неће бити потребе да НАТО да чини више.

- НАТО у основи одговара на ситуацију на терену. Када је више ризика спремни смо да учинимо више. Усклађујемо наш став и спремност према реалоности на терену. Охрабрио бих све да се врате за сто дијалогу јер нема друге опције него постизање компромиса и дугорочних рјешења за овај регион - навео је Џоана.

Србији је мјесто у Европској породици

Кад је ријеч о сарадњи НАТО-а и Србије, Џоана је напоменуо да је током дугогодишњег партнерства "урађено доста добрих ствари".

- Урадили смо добре ствари са Србијом. Као и са свим другим партнерима идемо толико колико то Србија жели. Састанак Столтенберга и предсједника Србије Александра Вучића у Бегораду био је конструктиван. Охрабрујемо Србију да разумије да је европски пут најбоља будућност за њен народ и регионалне интересе - рекао је Џоана.

Он је поновио да су сви сусједи Србије, укључујући и Румунију, прошли кроз велику трансформацију током протеклих 25 година.

- Убијеђени смо да је мјесто Србије унутар европске породице и надамо се да ће наставити имати конструктивну улогу у региону и вратити се дијалогу за неразријешена регионална питања. То је битно за регион, Србију, али и за НАТО - рекао је Џоана.

НАТО не предвиђа конфонтацију са Русијом

Када је ријеч о глобалним питањима, Џоана је изјавио да НАТО не предвиђа конфронтацију са Русијом, али инвестира у своју одбрану и интересе.

- НАТО је војно-политички савез и знамо да је одвраћање најбољи начин да одбранимо милијарду наших људи и више од 50 одсто глобалног БДП-а у свијету. Ми не видимо ни намјеру ни капацитете Русије да крене против НАТО држава јер би то аутоматски представљало покретање члана пет - рекао је Џоана.

Замјеник генералног секретара НАТО-а сматра да је Русија све више непредвидива, те да је "начин на који води рат у Украјини разлог за забринутост свих".

- Не можемо се понашати као да се безбједносна ситуација у Европи није промијенила од инвазије на Украјину или чак и на период мало прије тога, односно времена анексије Крима и источног Донбаса. На неки начин је лоше за све нас, укључујући и руски народ због разлога за које вјерујемо да су погрешни - рекао је Џоана.

Он је напоменуо да, иако не предвиђа конфронтацију са Русијом, НАТО инвестира у одбрану и одвраћање, наводећи примјер тактике из фудбала да је најбољи напад добра одрбана.

- То је управо НАТО и тако бранимо своје интересе. Инвестирамо више у то да се прилагодимо ситуацији која је компликованија него неколико година уназад - рекао је Џоана.