latinica  ћирилица
03/02/2024 |  12:34 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Пројекат "Маркале" разрађиван у Америци, направљена и макета пијаце

Бивши обавјештајац Војске Србије генерал у пензији Јован Милановић изјавио је Срни да је операција за експлозију на пијаци Маркале у Сарајеву пројектована и да су на томе радиле америчке тајне службе и муслиманске снаге из БиХ.
Сарајево (фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR) -
Сарајево (фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

Милановић је рекао да је из два извора међународних снага у БиХ добио информацију да је недалеко од Вашингтона у мјесту Александрија на ријеци Потомак направљена макета пијаце Маркале, те да су пројекат радиле америчке тајне службе, а у свему учествовале и муслиманске снаге из БиХ.

Они су, како је рекао, макету поставили тамо гдје су иначе припремали цијелу акцију у Сједињеним Државама и прорачунавали ефекте, односно губитке, па је зато цијела операција припремана мјесец дана раније него што је изведена.

Закључили су, додао је Милановић, да тај пројекат може успјети тако што ће наћи модел који ће бити оптужујући у том моменту за Републику Српску, а то значи мјеста одакле је гађано, оружје које је употријебљено и друго.

Цијела информација и подаци који су тада прикупљени о томе, навео је он, сакривени су два до три дана у Унпрофору и снагама које су биле на том простору, а Савјету безбједности УН су то послали када је већ било касно и када је Република Српска била оптужена да је актер операције "Маркале" и да предстоји напад на њу.

- Циљ је био извршити одмазду над Републиком Српском, а у војној терминологији то подразумева рушење свега постојећег, односно онеспособљавање једне територије, како у инфраструктури, тако и у борбеној техници и људству. Према томе, било је врло радикално - рекао је Милановић.

Он је подсјетио да је и у мемоарима некадашњег посредника лорда Дејвида Овена на неки начин описана цијела операција која је изведена на Маркалама, у којој није оптужио Србе, а није прескочио да оптужи муслимане.

- Према томе, у његовим мемоарима не постоји оптужба одговорности Срба за операцију која је изведена на Маркалама. То је кључна ствар која може послужити као закључак за цео тај сценарио који је направљен - истакао је Милановић.

Он је рекао да је информацију о Маркалама добио из два извора, који су били припадници међународних снага у БиХ, а један од њих је француски официр Пјер Анри Бинел, док други извор ни до данас не жели да открије из безбједносних разлога по тог човјека.

Милановић је истакао да је информацију коју је добио доставио у Београд 7. августа 1998. године, односно пет мјесеци прије него што се десио случај "Рачак" на Косову и Метохији /који је послужио као изговор за НАТО бомбардовање СР Југославије/.

- Маркале су послужиле као сценарио за операцију коју су планирали у вези са агресијом на Југославију. Према томе, то је већ било очито и јасно, али није било могуће спречити - истакао је Милановић.

Он је рекао да познаје пијацу Маркале, јер је некада живио четири године у Сарајеву, те да није реално да је на пијацу могла да падне српска граната.

- Постојала је и руска и француска експертиза тог догађаја. Французима, такође, није било дозвољено да ту експертизу експлоатишу с циљем истине. И други су вршили процене, али је све заустављено, сакривено и изманипулисано док УН не заврше посао који су наменили. Смисао тога је тај модел употребити за будуће операције као што је урађено у Рачку 15. јануара 1999. године - навео је Милановић.

Он је оцијенио да су лажи приписиване Србима и да су цијело вријеме тајне службе радиле на припреми потенцијално оптужујућих операција за Србе, везано за људска права, геноцид, хуманитарну катастрофу, мучења, што је позив међународној заједници, односно западном свијету, за подршку сваком облику агресије на СР Југославију.