latinica  ћирилица
05/02/2024 |  22:03 ⇒ 06/02/2024 | 07:04 | Аутор: РТРС

Нобило: Поступање Узуновићеве биће дио аргументације одбране за њено изузеће (ВИДЕО)

Адвокат Анто Нобило, члан Тима одбране предсједника Српске Милорада Додика сматра да је судија Сена Узуновић, која се у судници појавила умјесто Мирсада Стрике, у судницу дошла припремљена да пошто покрене поступак и да главни претрес почне читањем оптужнице.
Анто Нобило, гост емисије Други угао - Фото: РТРС
Анто Нобило, гост емисије Други угаоФото: РТРС

Нобило је гостујући у нашој емисији Други угао, појаснио да, ако имате заједничку оптужницу и дође до раздвајања поступака, као у случају Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, оптужница мора бити дорађена и мора да описује само једног оптуженика.

Наводи и да је након затраженог изузећа судије, закон јасан, мора се обуставити поступак, осим код хитноће или ако ће поступак бити угрожен, што није случај.

- Управо ће овакво поступање судије Узуновић бити дио аргументације одбране у писаном захтјеву за њено изузеће - поручио је Нобило.

Наводи да је суткиња игнорисала својим фактичким радњама постојање захтјева за изузеће и провела је све оно што је мислила данас провести.

- По мени, она је оцијенила да може, одбрана сматра да не. Ми ћемо наравно у једном моменту, ако буде потребно у жалби све то елаборирати и показати да је дошло до тешког кршења права окривљеника - поручио је Нобило.

Подсјећамо, у Суду БиХ данас је одржано рочиште против предсједника Републике Српске Милорада Додика на којем је Тужилаштво БиХ представило оптужницу, а одбрана изнијела концепт одбране констатујући да се оптужницом руши суверенитет БиХ и затражила изузеће судије Сене Узуновић која се у судници појавила умјесто Мирсада Стрике.