latinica  ћирилица
07/02/2024 |  16:58 ⇒ 17:16 | Аутор: РТС

Вучић са Писторијусом: Србија никога неће изненадити ни војним ни било каквим другим потезима, дао сам ријеч (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић састао се са министром одбране Њемачке Борисом Писторијусом у Београду, послије чега је поручио да су сагласни око тога да су мир и стабилност од пресудног значаја за све у региону и Европи и да никоме није у интересу нестабилност. Дао сам ријеч да Србија никога неће изненадити војним или било каквим другим потезима, каже Вучић. Чуваћемо стабилност, моја ријеч значи више него многи потписи у региону и Европи, истиче он.
Александар Вучић и Борис Писторијус (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Александар Вучић и Борис Писторијус (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Вучић је изјавио, послије састанка са Писторијусом, да је разговор био отворен и искрен са обје стране, "без рукавица", и поручио да ће Србија чувати стабилност у регион.

- Говорили смо о стабилности у региону и потреби да имамо различито виђење, посебно у односу према Косову и Метохији. Сагласни смо да су стабилност и мир од пресудног значаја, не само за људе на Западном Балкану, већ и, рекао бих, у цијелој Европи, и да никоме није у интересу било каква ескалација и нестабилност - рекао је Вучић у обраћању на заједничкој конференцији за Писторијусом.

Вучић је истакао да је тачно да је, како је Писторијус рекао, дао ријеч да Србија никога неће изненадити својим војним или било каквим другим потезима, већ ће чувати стабилност.

- А моја ријеч, иначе, значи много више него многи потписи које сам гледао како у региону, тако и у Европи. То је од нашег великог и огромног интереса - рекао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да је разговор са Писторијусом био изузетно отворен и сасвим искрен са обје стране.

- Јер, када водите разговор у рукавицама, нисте увијек сасвим сигурни ни шта сте чули, ни шта сте рекли. Захваљујем се господину Писторијусу на посјети Републици Србији. Њемачка је за нашу земљу најважнији економски партнер - рекао је Вучић.

Састанку председника Србије и њемачког министра присуствовали су српски министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба војске Србије Милан Мојсиловић и други представници Војске Србије, као и амбасадорка Њемачке у Србији Анке Конрад.

Писторијус је дошао у Београд из Сарајева, а прије два дана боравио је и у Приштини гдје се састао за званичницима привремених приштинских институција.

Он је затражио да се ускоро поново покрене дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

Писторијус је рекао, поводом одредбе укидања динара на КиМ, да Приштина има право да спроводи своје "законе", али да је потребна адекватнија комуникација.