latinica  ћирилица
10/02/2024 |  15:10 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Београд: Представљена књига "Руси, Космет и време" Радмиле Тодић Вулићевић (ВИДЕО)

Центар Руског географског друштва у Србији и Руски дом у Београду представили су књигу "Руси, Космет и време" ауторке Радмиле Тодић Вулићевић.
Промоција књиге "Руси, Космет и време" - Фото: РТРС
Промоција књиге "Руси, Космет и време"Фото: РТРС

Ријеч је дјелу које се бави животима Руса који су након Октобарске револуције 1917. започели живот на простору Косова и Метохије.

Кроз сјећања њихових потомака ова књига оживљава приче тзв. "бијелих Руса" – професора, љекара, официра царске војске, свештеника, али и свих осталих који су својим дјелима битно утицали на развој Косова и Метохије.



- Они су донијели тај руски дух који су његовали у својим домаћинствима, али су почели да прихватају и нешто наше. Почели су да славе славе, да се жене српским удовицама и прихватрају сирочад као своју дјецу - навела је Тодић Вулићевић.

Мирољуб Милинчић директор Руског географског друштва у Србији навео је да је краљевина СХС била једна од ријетких која им је широм отворила границе и и примила их са свим правима и обавезама.

- "Белоемигранти" су улазили и у структуре војске и полиције, али и у државни апарат. Било је 300 колоније плус појединци - додао је он.