latinica  ћирилица
11/02/2024 |  08:02 ⇒ 08:02 | Аутор: СРНА

Више стотина учесника на Сајму завичаја у Новом Саду

У Новом Саду данас ће бити отворен Сајам завичаја који ће окупити неколико стотина представника удружења, општина и градова широм региона, међу којима и из Републике Српске и Федерације БиХ.
Фолклор - Фото: РТРС
ФолклорФото: РТРС

Манифестацију организује Фонд за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, за чији рад средства обезбјеђује Покрајинска влада Војводине.

Смисао Сајма завичаја је окупљање, повезивање и јачање сарадње институција, организација, завичајних и сродних удружења из Србије и региона.

Осим развијања привредних и туристичких потенцијала кроз регионално повезивање, велики значај посвећује се активностима усмјереним на његовање богате културне баштине српског народа, очување традиције, обичаја, промовисање језика, писма и свих културних добара, наводи се у позиву.

На сајму ће, између осталих, представити удружења, културно умјетничка друштва и појединци из Новог Града, Модриче, Шамца, Вукосавља, Пелагићева, Доњег Жабар, Петровца-Дринића, Дрвара и Босанског Петровца.

Директор Центра за подршку повратницима Немања Давидовић изразио је задовољство због чињенице да ће излагачи, косци и чланови културно-умјетничких друштава, организовани у оквиру овог центра, учествовати на Сајму и пренијети дух традиције и обичаја овог краја.