latinica  ћирилица
11/02/2024 |  15:30 ⇒ 15:34 | Аутор: СРНА

Осликане прве иконе за Храм Светог архангела Михаила у Отишићу

Прве иконе за Храм Светог архангела Михаила у селу Отишић у Далмацији, који датира из 1889. године, осликане су захваљујући донаторима, а у току је обнова Парохијског дома и дијела храма.
Икона за Храм Светог архангела Михаила - Фото: СРНА
Икона за Храм Светог архангела МихаилаФото: СРНА

Из Одбора за обнову ове светиње кажу за Срну да ће до храмовне славе бити готове четири иконе.

Према њиховим ријечима, иконе и комплетна обнова изводи се захваљујући прилозима људи великог срца.

- До сада смо прикупили око 150.000 КМ, а новчана средства су уложена у обнову Парохијског дома, дијела храма, али и осликавање икона - кажу покретачи обнове и наводе да се ова обнова води уз благослов Његовог преосвештенства епископа далматинског Никодима.

Ова велика акција ујединила је Србе широм свијета, али и подстакла на повратак у родну груду мјештане Отишића који су расути по свијету.

Иницијатори обнове апелују да се сви људи доброг срца, те институције из Србије и Републике Српске, одазову њиховом позиву за помоћ.

Донације се уплаћују на девизни рачун са назнаком "За обнову храма у Отишићу".

Власник рачуна је Српска православна црква у Хрватској, Епархија далматинска, Црквена општина Врлика, адреса Николе Вранчића 1, 21236 Врлика, Хрватска, ОИБ 66548359378, ИБАН: ХР9824020061100461518, а СWИФТ: ЕСБЦХР22.

Српско село Отишић је смјештено између Врлике и Сиња, подно планине Свилаје на југоистоку и акумулационог језера Перуча на сјевероистоку.

Заузимајући простор површине 51 километар квадратни са 13 заселака и 1.200 становника прије рата,било је највеће село сињске општине.

Данас у овом српском селу живи свега неколико десетина житеља који вјерују да ће се у њихов завичај вратити живот са поруком да је обнова духовности заправо обнова живота у Далмацији.